Predlog po napadu na Grimsa

Poslance varovati od izstopa iz avta do vstopa v državni zbor?

G.G.
2. 11. 2022, 12.45
Posodobljeno: 7. 11. 2022, 19.29
Deli članek:

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec meni, da je treba vse poslance bolje zaščiti.

STA
Branko Grims napadalca ni videl, videl ali občutil pa je, da ga je dvakrat pljunil po laseh.

STA
Jelka Godec se podaja v boj za županjo Šentjurja in bi ob zmagi vsaj začasno zaključila poslansko kariero.

Povod za reakcijo Jelke Godec je bil petkov napad na poslanca SDS Branka Grimsa. Ostrojezičnega poslanca je pred poslopjem državnega zbora v Ljubljani neznanec porinil po stopnicah, a kot je dejal Grims: »Na srečo sem se ujel in nisem padel, kajti če bi, bi se zadeva končala mnogo slabše.« Grims je govoril o tem, da je šlo za poskus umora, okrivil pa je levosredinski politični pol in celo premierja Roberta Goloba. Policija je v soboto objavila tudi fotografije domnevnega napadalca.

FOTO: V okolici DZ v petek dva primera nasilnega vedenja do poslancev. Je to moški, ki je porinil Grimsa?

Če je Grims prepričan, da se je sovražni govor začel s prihodom Goloba na oblast, Godec meni, da grožnje poslancem SDS trajajo že več let. V zadnjih tednih pa jih menda trije ali štirje možaki pričakajo po seji v državnem zboru in jih obkladajo z žaljivkami, padejo tudi grožnje s smrtjo. »Temu je treba narediti konec, saj vse to spodbuja sovraštvo. Pozivamo, da se strasti umirijo, da se nekaj stori na ravni državnega zbora in se tovrsten diskurz zniža na minimum,« so besede Jelke Godec.

Poslanska skupina SDS zato predlaga, da se bolje zaščiti vse poslance. Varnostniki naj poslance varujejo ob prihodu in odhodu iz državnega zbora. Torej, »od parkirnega mesta oziroma garažne hiše do državnega zbora in obratno,« predlaga Godec.

Vodja poslanske skupine SDS je v soboto na predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič naslovila pobudo za sklic nujne seje kolegija predsednice državnega zbora, danes pa so v SDS vložili še zahtevo za sklic nujne seje za notranje zadeve zaradi načrtnega stopnjevanja sovražnosti in spodbujanja nasilja.

Po počitnicah

Predsednica DZ je odgovorila, da obžaluje napad na Grimsa in da podpira predlog o varovanju od prihod do državnega zbora, vendar se naj bi o tem pogovorili po krompirjevih počitnicah. Godec meni, da bi se morali že danes.

Samorefleksija v SDS?

Na vprašanje, ali bi bili samorefleksijo glede uporabe družbenih omrežij in sporočil, ki jih posamezne stranke prek njih prenašajo v javnost, pripravljeni opraviti tudi v stranki SDS oziroma pobude, da bi se politične stranke zavezale k sprejetju novih smernic komuniciranja na družabnih omrežjih, je Godčeva odvrnila, da je vsaka pobuda, ki »zmanjšuje nasilje v družbi, grožnje s smrtjo,« dobrodošla. Ob tem je pripomnila, da se besedno zvezo »sovražni govor« pogosto izkorišča, »da se, če lahko karikiram, zapre usta nekomu, ki je kritičen do trenutnega stanja, ali političnega ali širše družbenega.«