Zaostrovanje

Zaradi kosovskih registrskih tablic so poleteli srbski migi

G.G.
2. 11. 2022, 11.50
Posodobljeno: 2. 11. 2022, 12.59
Deli članek:

Na Kosovu lahko že majhne politično-administrativne spremembe ali napovedi sprememb vplivajo na odnose med Beogradom in Prištino. Zadnja v vrsti je odločitev kosovskih oblasti, da morajo tudi lastniki vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki živijo na Kosovu, te zamenjati z oznakami Kosova. Takšnih je še okoli 9000 in le redki so do 1. novembra, ko se je iztekel rok, zamenjali tablice.

Profimedia
V ponedeljek so kosovski uradniki samo na mejnem prehodu Jarinje izdali eč kot 50 opozoril.
Srbske oblasti so opozorile, da Kosovo ni upoštevalo dogovorov in priporočil Evropske unije in ZDA, ki sta predlagala preložitev zamenjave registrskih tablic za deset mesecev.

Predstavniki stranke kosovskih Srbov so že oktobra potožili srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću in napovedali, da se bodo zamenjavi tablic uprli na vse mogoče demokratične načine. Vučić jim je popihal na dušo z besedami, da so za Srbijo, ki ne priznava samostojnosti Kosova, sprejemljive statusno nevtralne registrske tablice z oznako KS, medtem ko Priština vztraja pri tistih z oznako Republike Kosovo (RKS).

Zahod je predvideval, da bodo komplikacije, zato so Prištino pozvali k podaljšanju roka za devet mesecev, čas, ki bi ga pridobili pa bi izkoristili za iskanje sprejemljivejše rešitve. Kosovski premier Albin Kurti je prisluhnil le delno. Uvedel je različne faze. Med 1. in 21. novembrom bodo prebivalci, ki ne bodo preregistrirali vozil na kosovske tablice, prejeli opomin. Med 21. novembrom in 21. januarjem bodo organi kršiteljem izdali denarne kazni v višini 150 evrov, od takrat do dokončnega izteka roka pa bodo lahko koristili poskusne tablice. Po 21. aprilu bo dovoljena izključno raba tablic republike Kosovo.

Prva opozorila

V ponedeljek se je takoj zapletlo. Kosovski uradniki so na mejnem prehodu Jarinje začeli izdajati opozorila. Prva voznica, ki so jo opomnili, da se izteka čas za zamenjavo tablice, je odvrnila, da bo počakala na napotke srbske vlade, šele nato pa se bo odločila.

Vohunski droni na srbskem ozemlju

Profimedia
Direktor srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković je dejal, da je kosovski premier Albin Kurti (na fotografiji) "pripravil pekel za Srbe od prvega novembra dalje".

Čez nekaj ur je Vučić svojemu obrambnemu ministru Milošu Vučeviću ukazal, naj bo srbska vojska zaradi razmer na Kosovu v stanju pripravljenosti. Kot razlog ni navedel spora glede tablic, pač pa pojav brezpilotnih letalnikov na območju Merdarja in Raške, torej tudi na ozemlju Srbije. Minister Vučević je včeraj dodatno pojasnil, da so droni prišli iz Kosova, nezakonito vstopili v srbski zračni prostor in poskušali opazovati srbske vojaške objekte.

Vučić je odredil, da poletijo vojaška letala in sestrelijo drone, če se ne bi umaknili ali če ponovno vstopijo v srbski zračni prostor. Vučević se je zadržal in dejal, da »ne ve, čigavi so droni, lahko pa potrdim, da so prileteli z ozemlja Kosova in Metohije« (kot Beograd imenuje Kosovo). V pogovoru za RTS je sklenil, da si Srbija ne želi zaostrovanja odnosov, od Prištine pa pričakujejo, da se vrnejo za pogajalsko mizo in prekinejo politiko enostranskih odločitev.