Tekma za predsedniško palačo

Kdo so bile poklicne prve dame v Sloveniji in kaj o tem menita mož in partnerka aktualnih predsedniških kanidatov?

E.J./STA
2. 11. 2022, 10.23
Posodobljeno: 2. 11. 2022, 12.08
Deli članek:

Ste vedeli, da je tudi pri nas lahko prva dama ali pa prvi soprog to delo opravlja poklicno in dobi plačo? Kdo so bile nekdanje prve dame, so pravice koristile ali ne? Kako pa na vlogo prve dame oziroma prvega soproga v državi gledata mož predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar in zunajzakonska partnerka predsedniškega kandidata Anžeta Logarja?

sta
'Prva' prva dama samostojne Slovenije je bila Štefka Kučan, ki je tej vlogi s svojim delovanjem vsekakor dala pomemben pečat.

Ob izvolitvi predsednika republike poseben status pripade njegovemu zakonskemu ali zunajzakonskemu partnerju oz. partnerki. Ta je ob obiskih tujih državnikov s partnerji tudi gostitelj spremljevalnega programa, ob tem pa ima pravico do različnih nadomestil. Na tokratnih volitvah lahko Slovenija po treh prvih damah dobi prvega soproga predsednice.

Kaj o vlogi prve dame ali soproga pravi zakon?

Partner predsednika republike igra pomembno vlogo predvsem pri protokolarnih dogodkih in v spremljevalnem programu doma in ob obiskih v tujini, ob tem pa se lahko posveča tudi drugim področjem, ki so po njegovi oceni pomembna v družbi.

Po določbah zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike ima zakonec ali zunajzakonski partner predsednika republike pravico do mesečnega nadomestila za kritje stroškov, ki jih ima zaradi opravljanja protokolarnih in drugih družabnih obveznosti, in sicer v višini 15 odstotkov plače predsednika republike.

Prav tako ima pravico do plačane odsotnosti z dela za čas, ko opravlja protokolarne in druge obveznosti. Lahko pa za čas trajanja mandata predsednika republike tudi prekine svoje delovno razmerje, pri čemer mu pravice iz delovnega razmerja mirujejo, upravičen pa je do mesečnega prejemka v višini 20 odstotkov plače predsednika republike.

sta
Tanja Pečar, soproga še vedno aktualnega predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se je odločila za nekoliko drugačen slog prve dame kot njene predhodnice.
Partnerka Boruta Pahorja se je pravicam odpovedala

Partnerka aktualnega predsednika republike Boruta Pahorja Tanja Pečar, s katero sicer ne živita skupaj, se je vsem naštetim pravicam odpovedala. Pravnica je v obeh mandatih Pahorjevega predsedovanja ostala zaposlena kot odvetnica, ga je pa spremljala na številnih dogodkih doma in v tujini. Ob tem je večkrat sodelovala s prvimi damami drugih državnikov in se pridružila nekaterim skupnim pobudam.

Sašo Radej
Nekdanji predsednik Danilo Türk s soprogo Barbaro Miklič Türk, ki je bila prva dama poklicno, podpirala pa je humanitarne dejavnosti na področju izobraževanja, zdravstva, sociale in kulture.
Žena Danila Türka bila poklicna prva dama

Pred njo je bila v času predsedovanja Danila Türka prva dama njegova žena Barbara Miklič Türk, ki ni bila zaposlena in je funkcijo prve dame opravljala poklicno. Miklič Türkova je soproga že pred njegovo izvolitvijo za predsednika republike spremljala na študijskih potovanjih v tujini ter kot žena veleposlanika in visokega funkcionarja v OZN delovala v tujini. V času Türkovega predsedovanja je podpirala tudi humanitarne dejavnosti na področju izobraževanja, zdravstva, sociale in kulture.

Mediaspeed
nekdanji predsednik Milan Kučan s soprogo Štefko Kučan.
'Prva' prva dama je bila Štefka Kučan

Türkov predhodnik Janez Drnovšek soproge ni imel, v času predsedovanja Milana Kučana pa je vlogo prve dame opravljala njegova žena Štefka Kučan. Kot prva slovenska prva dama je tej funkciji zagotovo dala pečat. Bila je gostiteljica najvišjih državniških obiskov in pogosto tudi pobudnica ali pokroviteljica različnih dobrodelnih akcij.

Kaj pa soprog in zunajzakonska partnerka aktualnih kandidatov?

Na tokratnih volitvah za predsednika republike, kjer se bosta v drugem krogu pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar, pa lahko Slovenija prvič dobi soproga predsednice republike. Partnerja obeh kandidatov sta sicer že napovedala, da se svojima karierama ne bosta odpovedala in torej ne bosta prejemala mesečnega prejemka v primeru prekinitve delovnega razmerja.

STA
Nataša Pirc Musar in njen mož Aleš Musar.
Mož Pirc Musarjeve, podjetnik Aleš Musar, ki vodi svoje podjetje, je napovedal, da se bo v primeru izvolitve njegove žene za predsednico udeleževal dogodkov, kot jih nalaga protokol. Veseli pa se, da bo v tej vlogi lahko prispeval tudi k ohranjanju slovenske kulturne dediščine in promociji slovenske kulture, s čimer se zadnja leta ukvarja tudi poklicno.

STA
Anže Logar s partnerko Ano Rustja.
Logarjeva dolgoletna zunajzakonska partnerka Anja Rustja pa je po poklicu socialna delavka in se bo temu profesionalno posvečala še naprej. Kot je napovedala, bo kot prva dama opozarjala predvsem na sistemske pomanjkljivosti na področju sociale, predlagala izboljšave in sodelovala pri aktivnostih predsednika republike s tega področja.

STA
Janez Drnovšek je bil edini predsednik Slovenije brez soproge ali partnerke.