policija na delu

FOTO: V okolici DZ v petek dva primera nasilnega vedenja do poslancev. Je to moški, ki je porinil Grimsa?

J.P.
29. 10. 2022, 16.01
Posodobljeno: 29. 10. 2022, 18.27
Deli članek:

V petek je v okolici poslopja Državnega zbora prišlo do dveh primerov nasilnega vedenja do poslancev.

PU Ljubljana
Ga prepoznate?

Ljubljanski policisti so bili o napadu na Branka Grimsa iz vrst SDS obveščeni v petek nekaj pred 16. uro. Še vedno preverjajo okoliščine primera, zbirajo obvestila ter izvajajo ostale ukrepe za izsleditev storilca. Kot je povedal samostojni policijski inšpektor iz sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Klemen Izda, bodo storili vse za ugotovitev storilca v najkrajšem možnem času.

PU Ljubljana
Ga prepoznate?

Poleg tega primera, o katerem so javnost obvestili v SDS, danes pa se je nanj pred novinarji odzval tudi sam Grims, so policisti v petek v bližini DZ obravnavali tudi primer, ko je oseba žalila drugega poslanca. Po neuradnih informacijah portala N1 gre prav tako za poslanca SDS. Policisti so identiteto verbalno nasilne osebe ugotovili na mestu, vseeno pa zbirajo obvestila, preverjajo okoliščine in ugotavljajo elemente morebitnega kaznivega dejanja.

Izda je glede opozoril iz poslanskih vrst, da so pogosto žrtev nasilnega ravnanja, je povedal, da so politični predstavniki res med bolj izpostavljenimi, a da na policiji ukrepajo vselej enako.

Pri varovanju poslopja Državnega zbora sodelujejo z vodstvom ustanove ter v primeru dogodkov ali okoliščin, ki vplivajo na oceno ogroženosti, sprejmejo določene ukrepe ter izvajajo druge aktivnosti za zagotavljanje ustrezne stopnje varnosti. V luči zadnjih primerov so po Izdovih navedbah že v stiku s pristojnimi glede potrebnih ukrepov. Več ni želel povedati.

Izda je spomnil še na nasilno dejanje v središču Ljubljane v začetku tedna, v katerem je bila žrtev fizičnega in verbalnega napada direktorica Inštituta 8. marec Niko Kovač.

PU Ljubljana
Ga prepoznate?

Povedal je, da glede tega še vedno zbirajo obvestila in izvajajo intenzivno preiskavo, da bi ugotovili identiteto storilca. Pregledali so večje število posnetkov nadzornih kamer in pridobili fotografijo storilca, ki so jo danes tudi delili z javnostjo. Izda je tako še enkrat vse, ki moškega prepoznajo ali imajo o njem informacije, pozval, naj jih o tem obvestijo.

Pozneje so s Policijske postaje Ljubljana Center v povezavi z nasilnimi dejanji v okolici Državnega zbora iščejo osebo, katere identiteta ni znana. Zato naprošajo vse, ki bi osebo prepoznali ali imeli o tem kakršnekoli informacije, da obvestijo policijo na številko 113, Policijsko postajo Ljubljana Center na številko (01) 475 06 00, lahko tudi anonimno na 080 1200.