Tektonske spremembe pri mobilnih operaterjih

Končno konec s plačevanjem prenosa številke k drugemu operaterju in menjave naročniških paketov?

S.R.
13. 10. 2022, 05.49
Posodobljeno: 13. 10. 2022, 17.29
Deli članek:

Pri družbah Telekom in A1 na dokončne odločitve glede določenih administrativnih stroškov še čakajo, pri družbi Telemach pa so nam že potrdili, da bodo lahko njihovi naročniki po začetku veljavnosti brezplačno menjavali naročniške pakete in prenašali številke k drugemu operaterju.

Profimedia
Novi zakon o elektronskih komunikacijah bo na področje mobilne telefonije vnesel številne spremembe.

Polemika o visokih administrativnih stroških, s katerimi se srečujejo naročniki pri telekomunikacijskih operaterjih, ima že dolgo brado. Nabor teh stroškov je pester, po denarnici lahko udari vse od menjave paketa do spremembe naročnika, prenosa številke k drugemu operaterju in priključnine. Da ti stroški naročnike močno ovirajo pri menjavi ali izbiri ugodnejših paketov ter predvsem pri prehajanju med različnimi operaterji, so že pred leti opozarjali na Svetu za elektronske komunikacije RS. Izpostavili so tudi, da visoki stroški kažejo na nekonkurenčne razmere na trgu.

Pri treh največjih operaterjih pri nas, torej Telekomu, Telemachu in A1, vas prenos mobilne številke trenutno stane 5 evrov. 4,99 evra pri Telemachu in A1 stane menjava paketa, ki je pri Telekomu trenutno precej dražja, in sicer 10,95 evra, a je ta lahko različna glede na naročniški paket. Cene prekinitve naročniškega razmerja se gibljejo okoli zneska 10 evrov.

Nujen korak, a bodo potrebne spremembe

Pričakovati je bilo, da bi lahko težave na tem področju uredil dolgo pričakovani nov Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ga je pripravila že vlada Janeza Janše in ki vse do konca septembra letos ni našel podpore med poslanci. Pred dvema tednoma so ga kljub ostrim kritikam vendarle sprejeli. V slovenski pravni red se tako končno prenaša direktiva EU o evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki bi jo morali v zakonodajo prenesti že do 21. decembra 2020. Evropska komisija je zaradi zamude proti Sloveniji vložila tožbo pred Sodiščem EU, kazen pa je že presegla 800.000 evrov. Poslanci koalicije so zakonu iz nuje zeleno luč prižgali z močno stisnjenimi zobmi.

Predlog zakona, ki ga je državni zbor sprejel septembra, je bil v Uradnem listu RS objavljen v torek.

Administrativni stroški

Zveza potrošnikov Slovenije, ki je nenehno pozivala k ureditvi razmer na področju administrativnih stroškov in naročniških pogodb z vezavo, ki so močno v korist operaterjev, je že leta 2020 izrazila upanje, da bo to področje končno uredil ZEKom-2. Kot je nedavno poročal portal Tehnozvezdje, se to glede na dikcijo v tretjem odstavku 191. člena zakona utegne resnično zgoditi. Tretji odstavek člena, ki se sicer nanaša na obdobje vezave pri sklenitvi naročniške pogodbe, namreč določa, da »ne glede na minimalno obdobje vezave pogoji in postopki za prekinitev pogodbe ne smejo odvračati od zamenjave izvajalca storitev. Potrošniku se pri prehajanju med naročniškimi paketi pri istem izvajalcu storitev in pri prekinitvi naročniškega razmerja po poteku zavezujočega obdobja vezave ne smejo zaračunati administrativni stroški.« Začetno obdobje vezave ne sme biti daljše od 24 mesecev, po tem obdobju pa bi moral biti potrošnik končno oproščen zaračunavanja stroškov menjave paketa in prekinitve naročniškega razmerja.

Za pojasnila, kako razumejo ta člen in ali bodo za svoje naročnike ukinili določene administrativne stroške, smo se obrnili na tri največje mobilne operaterje v Sloveniji. Pri Telekomu zaenkrat ostajajo redkobesedni. Pojasnili so le, da trenutno novi zakon še proučujejo, a ga bodo »ustrezno implementirali v zakonsko določenem roku.« S podobno lakoničnim odgovorom so postregli pri A1, kjer so navedli, da bodo po objavi zakona v uradnem listu tega »natančno preučili in obravnavali ter v ustreznih zakonskih rokih sprejeli vse zakonsko skladne rešitve.« Precej bolj jasni so bili pri Telemachu, kjer so nam že potrdili, da bodo lahko njihovi naročniki, ko bo novi zakon o elektronskih komunikacijah stopil v veljavo, »poljubno in zastonj menjavali naročniške pakete, ravno tako bodo lahko brez stroškov prenašali številke k drugemu operaterju.« Na dokončne odgovore, kaj točno bo glede administrativnih stroškov za naročnike pomenil ZEKom-2, bo tako treba še nekoliko počakati, a vse kaže na to, da bodo morali operaterji ta vir prihodkov oklestiti. Gre seveda pričakovati, da bodo pri tem pokazali veliko mero kreativnosti in bodo poskušali ta izpad prihodkov nadomestiti z drugimi prijemi.