porušena plačna razmerja

Predsednik sindikata Fides po pogajanjih: "Odprte so vse možnosti"

S.R.
7. 10. 2022, 14.45
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 14.50
Deli članek:

Vladni pogajalci so se danes po pogajanjih s sindikati javnega sektorja ločeno sestali še s Fidesom, ki je za 19. oktober napovedal začetek stavke.

STA
Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Kakšna natančno je nova ponudba vlade, s katero želijo sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides odvrniti od napovedane stavke, še ni znano. Glede na nedavne izjave ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana naj bi bili zaradi drastično porušenih plačnih razmerij ostredotočeni predvsem na mlade zdravnike, kjer je težava najbolj akutna, a naj bi se predlog nanašal tudi na dvig plač ostalih specialistov in tistih zdravnikov, ki so sedaj v 57. plačnem razredu, najvišjem, ki ga lahko javni uslužbenci trenutno dosežejo. Vladni pogajalci so se danes s Fidesom sestali ločeno. 

Več o današnjih pogajanjih sta v izjavi za javnost pojasnila minister Bešič Loredan in predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. Po navedbah Kuštrina je vlada "predstavila svoja izkodišča," na katera bodo v Fidesu do ponedeljka odgovorili s protipredlogom. Več podrobnosti o predlogu Kuštrin danes ni želel razkrivati, saj da so pogajanja še vedno v teku. Je pa dejal, da so "odprte vse možnosti," torej tudi ta, da zdravniki ostanejo znotraj enotnega plačnega sistema.

"Kar se tiče vlade, izstop katere od skupin ni sprejemljiv, to je dejstvo," pa je poudaril Bešič Loredan, ki je dodal, da so se pa pripravljeni vsesti za mizo, kar so danes tudi storili. Še enkrat je izpostavil, da je zanje "zdravstvo celota, plače pa je treba urediti." To poskušajo s pogajanji, ki ne bodo "nič kaj prijetna in bodo trda, ampak kompromis je možen." Vlada si po njegovih navedbah želi le to, da se pogovarjajo "brez stavke, da so pacienti oskrbljeni in ko cel sistem dela, se mi v ozadju trdo pogovarjamo." Tudi minister je poudaril, da bodo podrobnosti v skladu z dogovorom javnosti sporočili, ko bodo dorečene.