Vdor v studio?!

Najmanj 60 zaposlenih na RTV dobilo opozorilo o možni odpovedi zaposlitve

M.K.
7. 10. 2022, 14.32
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 15.58
Deli članek:

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenije Andrej Grah Whatmough.je najmanj 60 zaposlenim izdal "pisno opozorilo zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti in opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve" zaradi izražanja podpore kolegom v uredništvu informativnega programa.

RTVSlo/zajem zaslona
Vsi, ki so prišli izraziti podporo urednici in voditelju so prejeli opomin pred prekinitvijo delovnega razmerka.
 Urednica oddaj Dnevnik in Odmevi Vesna Pfeiffer in voditelj informativnih oddaj Saša Krajnc (še) nista prejela opozorila.

"Dne 5.9.2022 je javna uslužbenka med 19:23:18 uro in 19:23:28 uro nepooblaščeno vstopila v Studio 3 TV Slovenija in v času, ko se je oddaja Slovenska kronika predvajala v živo, za voditeljem v kadru stala 22 sekund. Na ta način je programski čas, namenjen oddaji Slovenska kronika, izrabila za osebna izražanja mnenj in s tem nedopustno posegla v programsko shemo," je v "pisnem opozorilu zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti in opozorilu o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve" zapisal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

To je razvidno iz obvestila, ki ga je na svojem Facebook profila objavila novinarka Eugenija Carl. Slednja bo, tako kot preostalih najmanj 60 zaposlenih, ki so prejeli opozorilo, odpoved prejela, če bo kršitev v dveh letih ponovila. 

"Petek popoldne je tak primeren čas, da zaposlenim pošlješ Pisno opozorilo zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti in opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primeru ponovne kršitve. Tako se je odločil generalni direktor Andrej Grah Whatmough za sodelavce, ki so 5. septembra v studiu ob koncu Dnevnika in Slovenske kronike mirno izrekli podporo šikaniranim kolegom. Odgovor vodstva na pritiske in grožnje so torej nove grožnje. Smo pričakovali. Ne bojimo se! Tukaj smo!," je ob tem zapisala Carlova.

Zapuščina vlade Janeza Janše

Razmere na RTV Slovenija so se začele zaostrovati, ko je mesto generalnega direktorja RTV Slovenija prevzel Andrej Grah Whatmough. Slednji je Jadranko Rebernik dober mesec pred parlamentarnimi volitvami imenoval oziroma nastavil za odgovorno urednico informativnega programa kljub temu, da je njeno kandidaturo podprlo manj kot 22 odstotkov članov uredništva. Njen protikandidat, nekdanji urednik dopisništev Televizije Slovenija, Mitja Prek je dobil 82-odstotno podporo. Whatmough je Rebernikovo lahko imenoval, ker je njeno kandidaturo podprl programski svet.

Dve tretjini članov programskega sveta je imenoval državni zbor v prejšnjem mandatu, ko je vladala koalicija Janeza Janše. Koalicija je v programski svet med drugimi izvolila nekdanjega poslanca SDS Jožefa Jerovška, nekdanjo predstavnico za odnose z javnostjo Anušo Gaši (SMC) in tedanjega predstavnika za odnose z javnostjo poslanske skupine Desus, Dejana Cesarja. Koalicijski poslanci pa so izvolili tudi programske svetnike, ki jih predlagajo gledalci in poslušalci. Večina njih je tako ali drugače povezana s SDS. Whatmougha je sicer za generalnega direktorja RTV Slovenija imenoval programski svet.

Razmere na nacionalni televiziji so se dodatno zaostrile, ko je Whatmough na mesto direktorja Televizije Slovenija julija imenoval nekdanjega prvega odgovornega urednika Nove24 in nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo.

Razpis so morali nekajkrat ponoviti; enkrat zato, ker je Urbanija oddal nepopolno prijavo, saj se je na koncu pozabil podpisati.

Whatmough ga je imenoval kljub nasprotovanju večjega dela novinarskega kolektiva in tudi Sindikata novinarjev Slovenije. Ob tem naj spomnimo, da je Urbanija v času vodenja Ukoma več kot devet mesecev preprečeval financiranje Slovenske tiskovne agencije, ker ta ni poročala po notah tedanjega premierja Janeza Janše.

Kot smo razkrili poleti, je Urbanija tri dni po zasedbi položaja direktorja TV Slovenija v službenem času čistil smeti v svojih kočah na Veliki planini. Medtem ko je začetek vodenja TV Slovenija zaznamoval s kršitvijo, pa je le nekaj dni kasneje začel groziti z disciplinskimi postopki proti za politično desnico problematičnim novinarjem. Konec poletja je napovedal ustanovitev komisije, ki bo presojala tudi primernost zasebnih objav zaposlenih na družbenih omrežjih.