Kdaj se bo to poznalo pri nas?

Rastlinsko olje, sladkor, meso in mlečni izdelki se cenijo

P.K./STA
7. 10. 2022, 13.55
Deli članek:

Svetovne cene hrane so se po podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) septembra znižale šesti mesec zapored, potem ko so rekordne ravni dosegle po ruski invaziji na Ukrajino. Vrednost indeksa košarice osnovnih prehrambenih izdelkov je na mesečni ravni upadla za 1,1 odstotka na 136,3 točke, na letni ravni pa zrasla za 5,5 odstotka.

Dreamstime
Vrednost indeksa košarice osnovnih prehrambenih izdelkov je na mesečni ravni upadla za 1,1 odstotka na 136,3 točke, na letni ravni pa zrasla za 5,5 odstotka.

Mesečni padec cen je po navedbah FAO predvsem posledica velikega padca cen rastlinskih olj. Nekoliko so upadle tudi cene sladkorja, mesa in mlečnih izdelkov. Še večje znižanje so, kot podatke organizacije povzema francoska tiskovna agencija AFP, preprečile podražitve žitaric.

Cene pšenice so po pojasnilih FAO poskočile zaradi "povečane negotovosti" glede nadaljnjega izvajanja dogovora, ki Ukrajini omogoča izvoz žita prek Črnega morja. Dogovor, ki poteče konec novembra, je začasno odpravil rusko blokado, ki je v številnih državah, odvisnih od žita iz Ukrajine, sprožila strah pred lakoto. K dvigu svetovnih cen žita so prispevale tudi sušne razmere v Argentini in ZDA. FAO je v danes objavljenem poročilu znižal tudi napoved svetovne proizvodnje žitaric za letos, in sicer pričakujejo 1,7-odstotni upad.

Po ocenah agencije 45 držav - 33 v Afriki, devet v Aziji, dve v Latinski Ameriki in na Karibih ter ena v Evropi - "pri oskrbi s hrano potrebuje zunanjo pomoč". Združeni narodi so septembra opozorili, da brez humanitarne pomoči lakota in smrt grozita več kot pol milijonu ljudi.