Inšpektorji niso svetovalci

Novi šef in nove metode dela inšpektorjev za delo: opravljali bodo nenapovedane in globinske preglede

G.G.
12. 9. 2022, 12.49
Posodobljeno: 12. 9. 2022, 17.31
Deli članek:

Minister za delo Luka Mesec je predstavil novega glavnega inšpektorja za delo. Spremenjena bo tudi metoda dela inšpektorjev.

TV Slovenija
Luka Mesec je predstavil novega glavnega inšpektorja za delo Luko Lukiča, ki pravi, da ima velike želje in ambicije z delom na inšpektoratu.

Pretres v vrhu inšpektorata sta povzročili primera izkoriščanja delavcev v podjetjih Marinblu in Avtostop. Minister za delo Luka Mesec ni bil zadovoljen z načinom dela, zato je zahteval odstop glavnega inšpektorja Jadranka Grlića, ki ga bo zdaj zamenjal Luka Lukič, ki ima bogate izkušnje iz Delavske svetovalnice, o temeljnih kršitvah delavcev pa je pogosto pisal tudi kot novinar.

Mesec ne krivi inšpektorjev, ki jih je okoli 50, dela pa imajo preveč, ampak »metodo dela in način pristopa k stvari«. Vodstvo inšpektorata mora po njegovem »ločiti zrno od plev, ne sme se delati v širino, da bi bile statistike dobre,« pravi Mesec in obljublja, da bo odslej delo usmerjeno na najbolj »problematična podjetja«.

Z inšpektorji ne bo več šale

Kakšne bodo spremembe na vrhu? Vodstvo bo »troglavo«. Glavni inšpektor (Lukič) bo imel dva namestnika. Eden se bo ukvarjal predvsem z metodo dela, drugi z reorganizacijo. In kakšna bo ta metoda dela? Podrobnosti še niso izdelane, Mesec pa je napovedal, da bodo »izbirali najbolj problematična podjetja, tam opravljali nenapovedane in globinske preglede«. Cilj je, da preprečijo najhujše kršitve na trgu dela in jih tudi sankcionirajo, tako da »vsi kršitelji dobijo vtis, da z inšpektorji ni več šale«. Zadnjih sedem let so po Meščevi oceni inšpektorji v očeh delodajalcev pogosto postali nekakšni svetovalci, včasih tudi o tem, kako naj se »izogibajo določilom pravnega reda«. Mesec je napovedal še, da bodo v kadrovski načrt za leto 2023 vložil zahtevo za 40 novih delovnih mest, ker je inšpektorjev za naslavljanje trenutnih težav premalo. 

In zakaj so se odločili za Lukiča? Ker »dobro pozna področje inšpektorata...zanj smo se odločili zaradi vrline, ki javno mogoče ni vidna, to pa je, da ni človek, ki bi ga bilo strah dat glavno na tnalo,« pravi Mesec, ki dodaja, da inšpektorat potrebuje »pogumno in odločno vodstvo«.

Ni okleval

Lukič je povedal, da ni okleval, ko je dobil ponudbo. Prvič zato, ker pripada generaciji, ki je na lastni koži spoznala kršitve temeljnih pravic delavcev; drugič pa zato, ker je kot novinar doživel veliko frustracij, ko je obravnaval te primere, »prišel je do točke, ko je dobil občutek, da bi lahko imel nek vzorec besedila, kjer bi s funkcijo najdi in zamenjaj zamenjal le ime delodajalca.« Pravi, da so »želje in ambicije zelo velike« in verjame, da so takšne tudi na inšpektoratu. »Glavno sporočilo mora biti, da se kršitve ne morejo dogajati nekaznovano«.