na Škotskem

Pričakujejo milijon žalujočih v vrsti za ogled kraljičine krste

E. J.
12. 9. 2022, 09.32
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 20.31
Deli članek:

Do srede bo krsta s pokojno kraljico Elizabeto II. na ogled na Škotskem, v palači Holyroodhouse v Edinburgu. kjer jo je včeraj pričakala množica ljudi, potem pa bo njena krsta na ogled v Westminstrski palači v Londonu, kjer se pripravljajo na milijon obiskovalcev iz vsega sveta,

profimedia
Žalujoči, ki v vrsti hodijo mimo krste kraljice Elizabete, kraljice Matere (matere od pred kratkim pokojne Kraljice Elizabete II.), v Westminstrski dvorani, kjer je ležala v krsti do svojega pogreba v Westminstrski opatiji. Umrla je 30. marca leta 2002. Tukaj bo od srede dalje ležala tudi kraljica Elizabeta II. in tudi mimo njene krste se bo 24 ur na dan vila vrsta obiskovalcev, ki se ji bodo poklonili.

Na tisoče žalujočih se je konec tedna zbralo v kraljevih rezidencah po vsej Britaniji, da bi se poklonili pokojni kraljici Elizabeti II., ki je umrla v četrtek, stara 96 ​​let. 

V Londonu se pripravljajo na milijon obiskovalcev

Pričakujejo milijon žalujočih v vrsti za ogled kraljičine krste pred njenim pogrebom; krsta bo na ogled 4 dni v Westminstrski palači v Londonu. Tiste, ki se se želijo pokloniti njenemu veličanstvu v Westminstrski palači v Londonu, se lahko pridružijo in stopijo v vrsto, ta se bo mimo kraljičine krste vila 24 ur na dan, in sicer vse od srede od 17. ure do ponedeljka, 19. septembra, do 6.30 zjutraj, poroča Daily Mirror.

profimedia
Mrliški voz, ki prevaža krsto kraljice Elizabete II., potuje vzdolž Kraljeve milje v Edinburgu do palače Holyroodhouse. Včeraj so jo tja pripeljali iz Balmorala, kjer je umrla.

Letališki varnostni pregled in nepregledne vrste, tudi celo noč

Vlada in varnostniki se pripravljajo na gnečo brez primere. Sinoči so obiskovalce celo opozorili, da bodo morda morali kar čez noč stati v vrsti in čakati. Obiskovalci bodo morali opraviti letališki varnostni pregled, s seboj pa lahko prinesejo le eno majhno torbo.

Na voljo bo dostop brez stopnic, vendar so organizatorji žalujočim svetovali, naj zaradi pričakovanih čakalnih vrst razmislijo o tem, da majhne otroke pustijo pri sorodnikih. »Morali boste stati več ur, morda celo noč, z zelo malo priložnosti, da bi se usedli, saj se bo čakalna vrsta nenehno premikala,« so sporočili. »Pričakuje se velika gneča, možne so zamude javnega prometa in zapore cest v okolici. Preveriti morate vnaprej, ustrezno načrtovati in biti pripravljeni na dolge čakalne vrste.«

Kraljičina zaprta krsta bo počivala na dvignjeni ploščadi, imenovani katafalk. Ogrnjena bo s kraljevim praporom s kroglo in žezlom iz kronskih draguljev na vrhu - kot je bila krste matere Elizabete II., kraljice Matere, ki je umrla 30. marca 2002. Vsak kotiček ploščadi bodo 24 ur na dan varovale različne britanske varnostne enote.

Do srede bo počivala na Škotskem

Medtem so se uradniki na Škotskem pripravili na več tisoč ljudi, ki bodo stali v vrsti, da bi videli krsto, kjer bo kraljica od danes do srede počivala v katedrali sv. Gilesa; do danes je njeno truplo počivalo v palači Holyroodhouse v Edinburgu.

profimedia
Ljudje se zbirajo v poklon, ko se je mimo peljal mrliški voz z krsto pokojne kraljice Elizabete II..

Ogromne množice so včeraj napolnile Royal Mile v Edinburghu, kjer so ljudje čakali na prihod kraljeve procesije, ki je kraljičino krsto prinesla iz njenega ljubljenega doma Balmoral. Videti je bilo tisoče ljudi, ki so slovesno stali, ko so čakali na konvoj, ki ga je vodil mrliški voz s krsto.