Diskriminacija?

Tudi ženske obsojenke bi po vzoru zaprtih moških šle v Planico, na plavanje in sajenje dreves

J.V./STA
12. 9. 2022, 12.50
Posodobljeno: 12. 9. 2022, 13.02
Deli članek:

Zagovornik načela enakosti ni ugotovil diskriminacije obsojenk v zaporu Ig na podlagi spola pri resocializacijskih dejavnostih.

STA
Zavod za prestajanje kazni zapora Ig je edini ženski zapor pri nas.

Slovenski zapori ženskam in moškim na prestajanju zaporne kazni nudijo dodatne dejavnosti. Te po ugotovitvah Zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika ne temeljijo na spolu obsojencev, ampak na različnih pristopih posameznih zaporov, ki so odvisni tudi od strogosti režima zapornih kazni ter prostorskih in kadrovskih zmožnosti posameznega zapora, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ker so vse ženske obsojenke na zaporno kazen v Sloveniji nameščene izključno v zaporu Ig in ker so obsojenke v zaprtem režimu posebej ranljiva skupina, je Zagovornik upravi za izvrševanje kazenskih sankcij priporočil, naj zapor Ig v prihodnje ob upoštevanju vseh omejitev v okviru svojih zmožnosti in prilagojeno danim specifikam pogosteje pristopi k izvedbi določenih podobnih aktivnosti za obsojenke, kot so jih bili v preteklosti že deležni moški obsojenci.

Zagovornik je postopek ugotavljanja diskriminacije začel, ker se je nanj obrnila zapornica, ki je zatrjevala slabšo obravnavo zaprtih žensk v primerjavi z moškimi obsojenci. Med drugim je navedla, da se je nekaj moških iz Doba udeležilo poletov v Planici, medtem ko zapornice doslej še niso imele te možnosti. V koprskem zaporu so zapornikom organizirali plavanje v morju, v celjskem omogočili sajenje dreves, zapornice na Igu pa so imele dodatne dejavnosti pretežno v prostorih zapora.

Bobo
Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti.

Zaradi navedb predlagateljice, je Zagovornik preveril, ali obstaja različno obravnavanje zapornic v primerjavi z zaporniki, in sicer glede omogočanja udeležbe na raznih dogodkih, prireditvah in dejavnostih izven zavoda kot ene od oblik resocializacije.

Zagovornik načela enakosti je ugotovil, da so se aktivnosti, ki jih je prijaviteljica navedla v prijavi, lahko udeležili moški obsojenci, ki kazen prestajajo v milejšem režimu - odprtem ali polodprtem. Določene dejavnosti izven prostorov zavoda za prestajanje zaporne kazni izvaja tudi zapor Ig, in sicer za obsojenke v milejšem režimu.

Zagovornik je ugotovil tudi, da so dogodki in aktivnosti, ki predstavljajo del resocializacije zaprtih, v zaporih organizirani različno glede na prostorske, kadrovske in druge specifike ter glede na potrebe in interese zaprtih. Pri tem ni zapovedano, da morajo biti ti dodatni ukrepi v vseh zavodih za prestajanje zaporne kazni identični, morajo pa zadostiti vsem predpisanim zahtevam in minimalnim standardom.