PRESTRAŠIL SPREHAJALKE

Moški na priljubljeni poti ob Savinji razkazoval svoje spolovilo

Simona Šolinič
11. 9. 2022, 07.25
Deli članek:

»Bilo mi je neprijetno, ko sem ga zagledala. Ne predstavljam si, kakšen človek mora biti, da počne kaj takšnega, še posebej če so v bližini otroci, ki se prav tako sprehajajo na tem območju,« je dejala Celjanka, ki želi ostati anonimna. Pred dnevi je namreč na sprehajalni poti ob Savinji v bližini visečega mostu dvakrat opazila moškega, ki se je pred ljudmi samozadovoljeval.

Dreamstime
Fotografija je simbolična
Le nekaj minut zatem, ko smo se v torek dopoldne pogovarjali s policijo in z občanko, ki želi ostati anonimna, je po naših podatkih odjeknila novica, da je policija vendarle dobila prijavo o moškem, ki naj bi se ravno takrat znova razkazoval pri visečem mostu ob Savinji. Kot so nam kasneje sporočili iz policije, so moškega tudi prijeli na kraju in mu napisali kazen. Več kot očitno gre torej za istega človeka, o katerem nam je govorila bralka, le da je uradno zadevo – kakšno naključje – prav takrat prijavila druga Celjanka. 

Prvič ga je opazila, ko je sedel na klopi s spuščenimi hlačami in se vsem na očeh samozadovoljeval, drugič je šel mimo nje in si, ko jo je zagledal, sprednji del hlač spustil ter pokazal spolni ud. Po pričevanju sogovornice gre za moškega, starega približno petdeset let. Na glavi je imel kapo, ko ga je srečala drugič, je imel na sebi vojaške hlače. »Nikoli ni spregovoril, ko sem ga srečala. Verjetno to počne pred vsemi ženskami, ki gredo takrat mimo,« je dejala sogovornica. Moški je močnejše postave, visok približno 175 centimetrov in neobrit, vendar nima brade, dodaja Celjanka. »Ne vem, ali želi šokirati mimoidoče ali to počne zaradi svoje nagnjenosti k razkazovanju. V vsakem primeru je neokusno,« pravi. Na vprašanje, ali jo je morda zalezoval oziroma ji sledil, pravi, da ne. »Presenečena sem, da je v današnjih časih kaj takšnega sploh mogoče, in to na območju, kjer je dnevno ogromno ljudi, tudi mladih in otrok,« še dodaja.

Po pogovoru z njo smo se v torek dopoldne po odgovore na nekaj vprašanj obrnili tudi na Policijsko upravo Celje, kjer so povedali, da do takrat uradne prijave na številko 113 ali neposredno na policijsko postajo o tem primeru niso dobili. Je pa neka Celjanka moškega, ki se je razkazoval na istem območju, celjski policiji prijavila maja letos. Toda naj ne bi šlo za istega moškega. Naša sogovornica moškega za zdaj ni prijavila, a je dejala, da bo, ko ga bo naslednjič opazila, to zagotovo storila. »Najprej si presenečen, ko vidiš kaj takšnega. Naslednjič bom zagotovo prijavila, saj sem jezna, da si to sploh kdo dovoli početi,« nam je dejala v torek dopoldne.

Denarna kazen ali celo zapor

Početje, kot ga je na sprehajalni poti ob Savinji opazila naša sogovornica, je v Zakonu o varstvu javnega reda in miru opredeljeno kot kršitev, in sicer kot nedostojno vedenje, ki se kaznuje z globo. Ta znaša okoli 208 evrov. Med nedostojno vedenje spadajo spolno občevanje na javnem kraju, razkazovanje spolnih organov ali vsiljivo ponujanje spolnih uslug. »Vendar je pogoj za kaznovanje, da takšno početje koga moti, povzroči vznemirjenje ali zgražanje ljudi,« pravi pomočnik načelnika Policijske postaje Celje Oliver Kovačevič. Takšno razkazovanje spolnega organa ali samozadovoljevanje je lahko tudi kaznivo dejanje, dodaja. Kazen je tudi zaporna. »Kdor spolno občuje ali stori drugo spolno dejanje z osebo drugega ali istega spola, ki še ni stara petnajst let, se kaznuje z zaporom od treh do osmih let,« piše v Kazenskem zakoniku. Če bi kaj takšnega vznemirilo otroka, bi lahko policisti moškega celo ovadili. Kovačevič poudarja, naj ljudje v takšnih primerih ne čakajo s prijavo, saj je pri kršitvah ključnega pomena, da se policija odzove hitro in učinkovito. »Verjamem, da bi ga policija kaznovala, a menim, da se policisti kar tako v uniformah ne sprehajajo po sprehajalni poti. Tudi če bi se pripeljali v bližino s službenim vozilom, bi moški to že na daleč opazil in odšel. Tudi če ne bi odšel, policija ne bi mogla ukrepati, če tega, kar je počel, ne bi opazila,« razmišlja naša sogovornica. Policisti so sicer na teh območjih na obhodih tudi v neslužbenih oblačilih, pravi Kovačevič. Koliko »sreče« imajo, da naletijo na razkazovalca mednožnega premoženja, je že drugo vprašanje ...