Občina Laško

Je strah pred ukinitvijo storitve »pomoč na domu« upravičen?

Bojana Avguštinčič
5. 9. 2022, 18.10
Deli članek:

V občini Laško socialnovarstveno storitev pomoči družini na domu izvaja laška enota Centra za socialno delo (CSD) Celje. Do konca leta pa morajo v občini za to dejavnost najti novega izvajalca. Občina Laško je zato objavila javni razpis za podelitev koncesije za izvajanje javne službe pomoči družini na domu v občini Laško.

Dreamstime
Storitev pomoč na domu je v pristojnosti občin, saj občina izbere izvajalca, ki nato storitev izvaja v okviru mreže javne službe.

Kot je znano, so bili centri za socialno delo v letu 2019 organizirani na novo. Z reorganizacijo so prejeli tudi nove strokovne naloge, vezane na uporabo Družinskega zakonika. »S prevzemom novih nalog po Družinskem zakoniku sta se povečala tudi obseg in način dela v redni dejavnosti, kar vpliva tudi na izvajanje dodatnih programov, kot je program pomoči na domu,« pojasnjuje pomočnica direktorice v laškem CSD Polonca Teršek

Že takrat, torej pred tremi leti, so se v laški enoti CSD Celje začeli pogovarjati z naročnico storitve Občino Laško o prenosu izvajanja socialnovarstvene storitve pomoč na domu na novega izvajalca. Konec lanskega leta je bil sprejet Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki celostno ureja skrb za starejše in pomoči potrebne. Hkrati zajema tudi področje dela socialnovarstvene storitve pomoč na domu in ponuja drugačne možnosti pri načinu dela z vključevanjem širših udeležencev, kot je na primer zdravstvo. »S takšno strukturo, vezano na dolgotrajno oskrbo, se program pomoči na domu lahko bolj celostno in strokovno razvije ter bo bližje uporabnikovim potrebam in zaposlenim,« meni Polonca Teršek.

Več možnosti

Občinski svet Občine Laško je tako letos spomladi sprejel Odlok o organiziranju in izvajanju socialnovarstvene storitve pomoč družini na domu na območju občine Laško, s katerim je določen pravni temelj za izpeljavo postopkov za določitev novega izvajalca omenjene storitve. Občinski svetniki so se tudi strinjali, da občina za izvajanje storitve podeli koncesijo. Druga možnost bi bila, da bi občina ustanovila javni zavod, ki bi izvajal to javno službo. Koncesija bo izbranemu koncesionarju podeljena za deset let z možnostjo podaljšanja. Ponudbe v Občini Laško zbirajo do 9. septembra.

Storitve v koncesiji se bodo v letu 2023 izvajale v obsegu približno 990 ur neposredne socialne oskrbe na mesec. V naslednjih letih se bo obseg storitev lahko spreminjal v skladu s potrebami občanov na območju izvajanja koncesije in v skladu z nacionalnim programom socialnega varstva v RS. Okviren obseg ur neposredne socialne oskrbe na mesec v naslednjih letih bo določen s sklepom, ki ga bo sprejel občinski svet.

Skrb uporabnikov upravičena?

Storitev pomoč na domu je namenjena pretežno starejšim osebam, ki živijo na svojem domu, vendar se zaradi bolezni ali drugih težav, povezanih s starostjo, ne morejo več v celoti oskrbovati ali negovati sami niti tega v zadostnem obsegu ne zmorejo njihovi svojci ali sosedje. S pomočjo na domu se nadomesti potrebo po institucionalnem varstvu. Tako se posamezniku omogoči, da lahko čim dlje ostane v domačem okolju. Trenutno število uporabnikov, ki so vključeni v izvajanje socialnovarstvene storitve pomoč na domu v občini Laško, niha med 85 in 100. Uporabnike seveda najbolj zanima, kakšne spremembe se na tem področju obetajo s prihodnjim letom. Kot pojasnjuje Polonca Teršek, bo izvajanje pomoči na domu v občini Laško z novim letom s koncesijo podeljeno ponudniku, ki je registriran za izvajanje te dejavnosti. »To pomeni, da se storitev za uporabnike ne bo spremenila ne po obsegu storitve ne glede kadrovske strukture, saj bo ta v celoti prenesena k novemu izvajalcu storitve,« pravi. S prenosom storitve k novemu izvajalcu, ki je registriran za izvajanje dejavnosti, v laškem CSD vidijo prednost tudi v morebitnih novih pristopih in poenotenju načina izvajanja storitve na ravni države. »Vsakršna bojazen naših uporabnikov, da bi z novim letom ostali brez storitve pomoč na domu, je tako odveč,« poudarja Polonca Teršek.