"Sistem ministrstva za obrambo je vzdržal ta napad oziroma ga je v celoti odbil," je dejal Šarec o nedavnem kibernetskem napadu na obrambno ministrstvo, o katerem so minuli konec tedna poročali mediji.

Obenem je minister že dal usmeritev, da se v informacijski sistem ministrstva vključi tudi sistem Uprave RS za zaščito in reševanje, na katerem pa se še vedno poznajo posledice kibernetskega napada sredi avgusta.

Kot je pojasnil, gre pri sistemu uprave za zaščito in reševanje za samostojni strežnik, kar je posledica prizadevanj, da bi bila uprava čim bolj samostojna. To se zdaj ni izkazalo kot dobro, je povedal Šarec.

Zaradi napada na informacijski sistem uprave za zaščito in reševanje se je zrušila spletna aplikacija Spin, ki je bila pozneje spet vzpostavljena. Operaterji so morali nekaj časa ročno vnašati prejete klice v sistem, v napadu pa je bil poškodovan tudi sistematizirani zvočni sistem, po katerem se vsako prvo soboto v mesecu testno oglasi sirena. Zaradi tega je ta signal v soboto na območju Ljubljane zamujal okoli 10 minut, saj ga je bilo treba sprožiti ročno.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je glede zadnjih kibernetskih napadov v Sloveniji, ki so poleg ministrstva in uprave za zaščito in reševanje prizadeli še policijo, povedal, da na evropski ravni obstaja učinkovit mehanizem sodelovanja na področju kibernetske varnosti.

"Mislim, da dobro poteka, seveda pa je na vsaki državi sami, da vzpostavi sistem zaščite. Pri tem pa sta seveda na voljo tudi evropska pomoč in sodelovanje," je poudaril.