Stranka SD pred velikimi izzivi

Socialni demokrati se še niso odpovedali kandidatu za predsednika

STA/Ž.K.
3. 9. 2022, 16.38
Posodobljeno: 3. 9. 2022, 16.51
Deli članek:

V SD so danes v okviru tradicionalnega srečanja v ljubljanskem Mostecu izvedli klavzuro vodstva stranke. Predsednica Tanja Fajon je po njej povedala, da je bil sestanek izčrpen, iskren in mestoma kritičen ter čustven. Poudarek je bil na krepitvi lokalnih struktur stranke.

Bobo
Tanja Fajon bo na kongresu oktobra edina kandidatka za predsednico stranke SD.

"Danes smo se predvsem poslušali, če smo se slišali, je ta klavzura dosegla svoje namen," je dejala Fajonova. Pred stranko so lokalne volitve, ki bodo po njeni oceni  preizkušnja, in kongres, ki ga vidi kot ključen izziv in za katerega si želi, da bi stranka na njem začrtala novo pot ter pokazala enotnost.


Po njenih besedah stranka že pripravlja program vsebinske in organizacijske prenove. Med vsebinskimi izzivi je naštela energetsko in prehransko draginjo, glede organizacijskih izzivov pa je slišati veliko pripomb s terena, da se lokalnim strukturam ne nameni dovolj pozornosti.

Fajonova je glede organizacijskih vprašanj napovedala statutarne spremembe, s katerimi bi okrepili moč lokalnih struktur znotraj vodstva stranke in postavili jasna pravila, kaj kdo dela znotraj strankarske organizacije. Vzpostaviti si želi tudi močne strokovne svete, ki bi delovali kot vlada v senci. "Imamo res veliko dobrega kadra, predvsem pa se moramo med sabo povezovati," je ocenila.

Napovedala je še več posvetov o tem, kako stranko voditi, veliko težo pa daje pogovoru. Fajonova priložnost za izboljšave vidi v vključevanju, povezovanju in medsebojni podpori. Govorili so tudi o predsedniških volitvah, na katerih si marsikateri član želi socialdemokratskega kandidata. Fajonova ne izključuje te možnosti, saj so postopki do 28. septembra še odprti. Če svojega kandidata ne bodo imeli, je Fajonova prepričana, da dovolj dobro izbiro ponujajo tudi osebe, ki so kandidaturo že napovedale.

Glede lokalnih volitev je povedala, da SD že zdaj vodi pet mestnih občin, kjer imajo župani in županja dobre rezultate in so brez močnih tekmecev. Fajonova je prepričana, da bi lahko omenjene mestne občine obdržali. "Upala bi si reči, da bi lahko zagotovo dobili več kot 15 mest, krajev in občin," je ocenila.

Glede kandidata za župana prestolnice Fajonova ne skriva svoje želje, da bi SD nastopila s svojim človekom. Pri tem priznava, da ima Ljubljana močnega župana, a to ne pomeni, da SD ne bi ponudila močnega izzivalca. "Dogovori potekajo, kaj bo na koncu, pa bomo sporočili," je sklenila izjavo.