Varčevanje

20 stopinj v javnih zgradbah? Za uslužbence je to prehladno

G.G./STA
1. 9. 2022, 09.49
Posodobljeno: 1. 9. 2022, 09.56
Deli članek:

Kaj menijo Slovenci o vladnih priporočilih za varčevanje z energijo v javnem sektorju? Večina jih meni, da je v hladnih mesecih idealna temperatura prostorov višja od 20 stopinj, v toplih mesecih pa nižja od 25 stopinj, kaže raziskava.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana so v danes objavljeni raziskavi ugotavljali, kakšno je poznavanje predloga vlade glede učinkovite rabe energije, ki v prvi vrsti zadevajo uravnavanje temperatur v stavbah v lasti vlade, veljajo pa tudi kot priporočila dobre prakse za vse ostale stavbe.

Kot je pokazala raziskava, približno štirje od 10 vprašanih pravijo, da so dobro seznanjeni s priporočili vlade glede učinkovite rabe energije, ki med drugim vključujejo priporočila glede temperatur gretja in hlajenja v stavbah v državni lasti. Še nadaljnjih 52 odstotkov jih pravi, da so o tem vsaj kaj slišali.

Na vprašanje, ali vedo, katera je najnižja temperatura, do katere naj bi se po priporočilih vlade v toplejših mesecih hladilo prostore, jih je manj kot tretjina pravilno imenovala najvišjo temperaturo, do katere naj bi se v toplejših mesecih hladilo prostore (25 stopinj). 36 odstotkov jih je imenovalo nižjo temperaturo, 35 odstotkov pa višjo temperaturo.

"Vidimo lahko, da večini vprašanih to v poletnih mesecih ni prijetna temperatura. Le 16 odstotkov jih je dejalo, da se jim 25 stopinj v notranjih prostorih zdi idealna temperatura, višjo temperaturo od tega pa je kot idealno imenovalo še 11 odstotkov respondentov. Kar 70 odstotkov vprašanih pravi, da je v toplih mesecih idealna temperatura notranjih prostorov nižja od 25 stopinj," so zapisali v Mediani.

Ni idealno

V hladnejših mesecih naj bi se po priporočilih vlade javne prostore ogrevalo do največ 20 stopinj. S tem podatkom je seznanjenih 15 odstotkov vprašanih, 23 odstotkov pa je bilo mnenja, da je priporočilo vlade postavljeno še nekoliko nižje. Višje temperature je tako imenovalo 40 odstotkov sodelujočih v anketi.

Za javne uslužbence in obiskovalce javnih prostorov bo tako potrebnega kar nekaj prilagajanja. Le desetina jih namreč pravi, da je zanje idealna temperatura notranjih prostorov v zimskih mesecih 20 stopinj, kar 79 odstotkov pa jih je imenovalo višje temperature, je razvidno iz raziskave.

Na inštitutu so preverili še podporo vladnemu predlogu. Kljub temu da ugotavljajo precejšnje neskladje med željami vprašanih glede idealnih temperatur in predlogom vlade, je podpora predlogu visoka - z njim se (popolnoma) strinja 55 odstotkov vprašanih, (sploh) ne strinja pa 18 odstotkov.

Mediana je raziskavo izvedla 23. in 24. avgusta z metodo spletnega anketiranja v okviru svojega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 435 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji. Največja napaka ocene deleža: 2,2.