GHB in GBL

Vse o drogi, s katero naj bi direktor Fotopuba omamljal mlada dekleta

J.V.
24. 8. 2022, 17.26
Posodobljeno: 24. 8. 2022, 19.13
Deli članek:

V manjših dozah GHB in njegovi derivati delujejo stimulativno in evforično, podobno kot alkohol, v večjih dozah lahko povzročijo tudi začasno komo. Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najbolj pogosto poimenovan kot "droga za posilstvo".

Profimedia
Zaradi specifičnih učinkov GHB se poveča možnost spolnih zlorab.

Po učinkih sta GHB in GBL nekoliko podobna MDMA, zato je njuno poulično ime "tekoči ekstazi". GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in rahlo slanega okusa, lahko pa ga dobimo tudi v obliki prahu ali kapsul. GBL je 1,6-krat močnejši derivat GHB, zmeraj v tekoči obliki, prepoznamo pa ga po bolj ostrem vonju in izrazitem okusu.

V manjših dozah GHB in njegovi derivati delujejo stimulativno in evforično, v večjih dozah pa delujejo na centralni živčni sistem depresivno in lahko povzročijo začasno komo. Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najbolj pogosto poimenovan kot "droga za posilstvo".

Število smrtnih primerov povezanih z GBL v EU vztrajno raste; na Nizozemskem se je v zadnjih petih letih število hospitalizacij povečalo za 250 odstotkov.

GBL ni na seznamu prepovedanih drog, vendar je kljub temu prepovedan, ker gre za ciklični ester GHB, ki pa je na omenjenem seznamu. "V Sloveniji velja izomerni zakon, kar pomeni, da so prepovedane vse snovi, ki so na seznamu skupin prepovedanih drog in izomere, estri ter etri teh substanc."

Profimedia
Po učinkih sta GHB in GBL nekoliko podobna MDMA, zato je njuno poulično ime "tekoči ekstazi".

Čistilo za odstranjevanje madežev in rje; odtegnitveni sindromi kot pri heroinu

GBL se uporablja v industriji kot čistilo za odstranjevanje madežev, rje, sekundnega lepila in kot čistilo za platišča. "Sama sestava substance je izjemno korozivna zaradi tega uporabniki ob zaužitju poročajo o močnem kemičnem vonju, okus ob zaužitju pa kot zelo neprijeten, dražeč za sluznico in ustno votlino zato pri mnogih uporabnikih prihaja do poškodb že pri samem jemanju."

Zaradi lahke dostopnosti, relativno nizke cene in močnega učinka je popularnost GHB zadnjem času znova večja tudi pri nas. Uporabniki pa poročajo tudi o tem, da hitro postanejo zasvojeni. In sicer že po prvem tednu, saj so zaradi močnega "cravinga", v obdobju parih dni zaužili večje količine in si s tem povišali toleranco.

Zasvojenosti pa se je izjemno težko rešiti. "Ob fizični zasvojenosti, so odtegnitveni simptomi zelo podobni tistim, s katerimi se srečujejo uporabniki, ki želijo prenehati z uporabo heroina." "Uporabniki, ki so se odvajali od GBL, so se spoprijemali z razdraženostjo, tesnobo, nespečnostjo, strahom, hudimi krči, paničnimi napadi, srbečo kožo, visokim krvnim pritiskom, delirijem, halucinacijami, ipd."

Profimedia
Številni uporabniki poročajo o povečanem libidu.

Že pri običajnih dozav včasih ne moreš zadržati lastne vode ali blata

Že ob uporabi običajnih odmerkov GBL-ja lahko pride do neželenih reakcij. Uporabniki poročajo o tem, da so mišice po zaužitju izjemno sproščene. To v praksi pomeni, da je lahko problem že držanje kozarca, telefona, govorijo tudi o tem, da si izjemno šibek in da včasih ne moreš zadržati niti vode ali blata.

GBL vpliva tudi na razsodnost. Uporabniki poročajo, da so večkrat dezorientirani in nerazsodni, poročajo o vročini, občutku, da jih segreva, pozimi hodijo zunaj v kratkih majicah in kratkih hlačah. Veliko jih poroča o povečanem libidu. Zaradi specifičnih učinkov GBL se kot že rečeno poveča možnost spolnih zlorab. V telesu se zelo hitro presnavlja in se ga zato, v primerih dokazovanja podtikanja, težko zazna.

Profimedia
GHB je leta 1961 sintetiziral Henri Laborit, ki je raziskoval strukturne analoge gama amino butirata (GABA), enega izmed glavnih inhibitornih nevrotransmiterjev.

Kratka zgodovina, uporaba v medicini

GHB je leta 1961 sintetiziral Henri Laborit, ki je raziskoval strukturne analoge gama amino butirata (GABA), enega izmed glavnih inhibitornih nevrotransmiterjev. Zaradi svoje specifične strukture aktivira enake receptorje kot GABA in posledično povzroči inhibicijo komunikacije med živčnimi celicami v možganih. Ker pri večjih dozah (nad 4 grame) povzroča zelo globoko nezavest, so ga uporabljali kot generalni anestetik pri operacijah, a se je s prihodom novih anestetikov njegova uporaba zmanjšala.

GHB se trenutno uporablja kot zdravilo za narkolepsijo, saj omogoča bolnikom bolj kvalitetno spanje in tako povzroči manj narkoleptičnih napadov čez dan. V Sloveniji je registriran pod imenom Xyrem. V nekaterih državah se uspešno uporablja kot podporno zdravljenje pri alkoholizmu.

Vir: Drogart.org