Koper

Petarde na vhodnih vratih: je krivo pobalinstvo ali neporavnani računi?

Sijan Pretnar / Primoske novice
24. 8. 2022, 16.04
Deli članek:

Po treh mesecih je včeraj ponoči na Župančičevi ulici v Kopru znova odjeknila močna eksplozija. To je že tretji takšen primer v zadnjem letu, zato so občani vznemirjeni, nekateri tudi prestrašeni. »Upam, da naslednjič ne bo počila bomba,« nam je povedala zaskrbljena občanka. Po neuradnih namigih naj bi bili policisti že na sledi storilcu ali storilcem.

Primorske novice
Močna detonacija je občane zbudila ob 3.30.

Varnosti sosvet

Nočno dogajanje na Župančičevi ulici obžalujejo tudi na Mestni občini Koper. »Župan bo zato sklical varnostni sosvet, na katerem bodo predlagali ukrepe za reševanje te problematike,« pojasnjujejo na občini.

Uradne informacije o nočnem dogodku so bile včeraj še zelo skope. Policiste so o močnem poku na Župančičevi ulici obvestili ob 3.26. Ugotovili so, da je storilec na vhodna vrata ene od hiš nastavil več pirotehničnih sredstev, ki so bila povezana. Eksplozija je poškodovala vhodna vrata, nekaj oken na sosednjih stavbah in na enem osebnem avtomobilu. Na koprski policijski upravi drugih podrobnosti o nočnem dogajanju niso razkrili, saj »postopki še potekajo«.

Močna petarda je na Župančičevi ulici, pred istimi vrati, počila že 23. maja, prav tako ob 3.30. Takrat je nekdo pirotehniko nastavil pod črn mercedes. Sosedje so dejali, da so pred časom gorela tudi vhodna vrata doma iste družine. V noči na ponedeljek je storilec pirotehniko nastavil na vrata sosedov, a domačini ne dvomijo, da je bilo sporočilo, kakršnokoli že, namenjeno istemu stanovalcu iz sosednje hiše. Na policiji o motivih za zdaj še ne poročajo, domačini pa ugibajo, da gre za neporavnane račune, drugi omenjajo ljubosumje.

Občani so prestrašeni in ogorčeni

Občani, ki jih je sredi noči znova zbudil močan pok, so prestrašeni in ogorčeni. Nekateri razmišljajo celo o tem, da bi se preselili. Le nekaj metrov stran od kraja eksplozije je vrtec, zato jih še bolj skrbi. »To zadeva vse nas,« je po vnovičnem nočnem preplahu opozorila ena od stanovalk iz bližnje ulice, kjer je prav tako poškodovalo vhodna vrata. Meščani, ki smo jih včeraj srečali na ulicah, so nam povedali, da v bližnjih ulicah živi precej starejših domačinov, takšni dogodki bi lahko vplivali tudi na njihovo zdravje. Med domačini je slišati, da bi se lahko včerajšnja detonacija lahko končala še hujše, če bi drobci razbitega stekla koga zadeli.

»Meščani želimo živeti v miru, sproščeno ... «

»V krajevni skupnosti smo zaradi takšnih dogodkov zaskrbljeni, jih obsojamo in obžalujemo,« je po nočni eksploziji poudaril Jadran Čalija, predsednik sveta krajevne skupnosti KS Koper - Center. »Meščani želimo živeti v miru, sproščeno, v prijateljskih odnosih, brez dodatnih napetosti. Zato smo nemudoma obvestili Mestno občino Koper oziroma varnostni sosvet, v katerem sodeluje tudi krajevna skupnost, da ukrepajo oziroma uporabijo vsa sredstva, da do takih skrb vzbujajočih dogodkov ne bo več prihajalo,« je povedal Čalija in poudaril: »Glede na to, da je letos to že drugi takšen primer, pričakujemo, da bodo vsi pristojni naredili vse, kar je v njihovi moči. To mesto je bilo mirno, je mirno in želimo, da tako ostane tudi v prihodnje.«

Ljudje morajo namreč imeti občutek varnosti, saj to vpliva na njihovo razpoloženje in odnos do mesta. Na to je opozorila tudi domačinka, ki živi blizu trga, kjer je počilo. Po njenem prepričanju ni problem le v posameznem primeru, občutke ogroženosti pri občanih krepi tudi to, da s policije niso poročali, kaj so ugotovili po dogodku konec maja in ali so prišli na sled storilcem. »Takšnih primerov ne bi smeli podcenjevati, saj očitno ne gre samo za pobalinstvo,« je poudarila. Glede varnosti v mestu ima po njenem mnenju tudi občina svoje naloge, pogreša, da že sprejetih ukrepov nihče ne nadzira. V mestu pogreša tudi več kamer, pa mestne redarje in policiste. Mnenja o takšnih ukrepih so sicer pri občanih deljena.