Dogajanje na nebu

Pri Arsu pojasnili: V Ljubljani ni besnel tornado, šlo je za »derecho«!

S.R.
19. 8. 2022, 12.48
Posodobljeno: 19. 8. 2022, 13.45
Deli članek:

Včerajšnje neurje, ki je z največjo silo udarilo v Ljubljanski kotlini in Kranju, so spremljali izjemno močni sunki vetra. Povzročili so pravo razdejanje, pri čemer so se ob posnetkih lijakastega oblaka pojavili tudi pomisleki, ali je morda nastal celo manjši tornado.

Neurje.si / Jan Štricelj
Lijakast oblak nad Ljubljano.

Dogajanje so zdaj nekoliko podrobneje opisali strokovnjaki pri Agenciji RS za okolje (Arso), ki so v svoji analizi na koncu sklenili, da včeraj vendarle nismo bili priča tornadu.

Kot so pojasnili, so včeraj vetrovi tudi po nižinah ponekod dosegali hitrost 100 kilometrov na uro. Nevihtni sistem, ki se je sprehodil čez Slovenijo, je prispel s severa Italije, že prej pa je prešel Korziko. Nastal je sicer v sredo zvečer v bližini Barcelone, nazadnje pa je razpadel šele nad Češko.

Meteorologi pri Arsu so navedli, da je bilo »ozračje zahodno od naših krajev zelo nestabilno, obenem so pihali zelo močni južni do jugozahodni vetrovi, ki so omogočali, da je sistem opravil tako dolgo pot.« Pri nas nestabilnost ozračja sicer ni bila tako izrazita, a se je vseeno »razvil pojav zelo močnega nevihtnega vzdolnika.« Po njihovih besedah gre za pojav, ko padavine padejo v toplo in suho plast zraka, pri čemer pride do »izrazitega izhlapevanja padavin in ohlajanja zraka. Hladen zrak pade proti tlom in se razlije na površju, kot bi polili vodo s škafa po tleh.« V tako obsežnih sistemi hkrati pride do pojava močnih vetrov znotraj nevihte. »Pred nevihtno fronto nastane majhen ciklon, za čelom nevihtne fronte pa območje visokega zračnega tlaka,« so pojasnili in dodali, da »zaradi razlike v zračnem tlaku znotraj nevihtnega oblaka nastane močan vetrovni stržen, ki ob padavinah doseže tla. Gre za tip dolgoživih neviht z viharnimi, pogosto orkanskimi sunki vetra, ki je pogost zlasti v »osrednjem in severnem delu ZDA, kjer pojav imenujejo derecho.« »Včerajšnji močan veter torej ni bil posledica tornada,« so zaključili pri Arsu.

Za Bežigradom padel rekord

Pri Arsu so ob tem zbrali podatke o včerajšnjih sunkih vetra in nočnih padavinah. Tako so danes potrdili, da je na merilnem mestu Ljubljana Bežigrad padel rekord, saj so izmerili sunek vetra s hitrostjo 106 kilometrov na uro. Ob tem so na nekaterih višinskih postajah zabeležili še močnejše sunke vetra. Na Kaninu je denimo hitrost vetra dosegla 140 kilometrov na uro.

Ponoči je bila nato slika nekoliko drugačna, saj so nočne nevihte na zahodu Slovenije prinesle več dežja in manj vetra. Padlo je od 15 do skoraj 50 milimetrov padavin. Približno 30 milimetrov zelo dobrodošlega dežja je padlo tudi v slovenski Istri. »Na vzhodu in v osrednjem delu Slovenije so bile padavine zelo skromne, marsikje je padlo le nekaj kapelj.«