Suša in pomanjkanje hrane

Na dalmatinskih otokih divje svinje zahajajo v hiše, jeleni skačejo na vrtove, divje koze pa obiskujejo plaže

E. J.
19. 8. 2022, 12.57
Posodobljeno: 19. 8. 2022, 13.22
Deli članek:

Z otoka Molat in Dugega otoka poročajo o pravi invaziji divjih živali, ki iščejo hrano in vodo, poglejte te prizore!

profimedia
Divje svinje so odlične plavalke in se večkrat podajo na sosednje otoke po hrano.

Dalmatinski otok Molat je po pričevanju domačinov in turistov poln divjih prašičev. Pojedo vse na vrtovih, vstopajo v hiše. »Kako so prišli? Priplavali so. Ribič mi je včeraj pripovedoval, kako jih je 20 plavalo poleg njega, v morju med Sestrunjem in Molatom, Ja, 20 divjih prašičev je plavalo ob njegovem čolnu. Res jih je veliko, a končno imamo načrt, da jih najprej zadržimo, nato pa se jih popolnoma znebimo,« je za Slobodno Dalmacijo povedal Tomislav Dražović, predsednik Lovskega društva Golub na Molatu.

Ker so lačni in žejni

Domačini na otoku so obupani in prestrašeni zaradi bližnjih srečanj z divjimi prašiči, ki ponoči zaidejo v njihove vrtove, zato je bilo Lovsko društvo prisiljeno ukrepati. »Prašiči pridejo med ljudi, ker so lačni in žejni, zdaj jim dva kilometra stran od naselja razdelimo koruzo in različno zelenjavo ter vodo. Tako jim ne bo treba prihajati v naselja,« pravi Dražović.

Zdaj so se odločili, da bodo nabavili posebno tekočino, ki divjim svinjam smrdi. S pomočjo črpalk bodo to tekočino poškropili okoli treh najbolj ogroženih naselij Molat, Brgulje in Zapuntel. Sicer pa po zakonu o otokih ni ovir za odstrel divjih prašičev na otoku Molat, a ker turistična sezona še vedno traja, se bodo na organizirani lov podali v septembru. Divje svinje so odlične plavalke in ko se najedo, se nato vrnejo na ’svoje’ otoke, Sestrunj ali na Ist z nasprotne strani.

Azijski jeleni in divje koze 'rabutajo' zelenjavne vrtove

O podobnih razmerah poročajo tudi z Dugega otoka, kjer se uspešno razmnožujejo jeleni, pa ne katerikoli, ampak jelen čital oz. Axsis, razmeroma majhen jelen, ki sicer živi v južni Aziji, leta 1911 pa so ga naselili na Brione. Kar nekaj jih konča pod kolesi avtomobilov, domačini Dugega otoka pa pravijo, da je poleg jelenov na otoku še polno muflonov in divjih koz. Slednje skupaj z jeleni preskakujejo ograje in domačinom pojedo vso zelenjavo z vrtov. Otok je po pričevanju domačinov preplavljen z živalmi, koze pridejo tudi na plažo do kopalcev, zvečer pa na Dugem otoku namesto škržatov poslušajo predvsem oglašanje jelenov.