Bi morala biti reševanja plačljiva?

Alkohol in nizki športni copati niso gorniška oprema

Ana Cukijati
9. 8. 2022, 05.21
Deli članek:

Policijski helikopter je minuli konec tedna z Brnika poletel na šest, prejšnji vikend pa na kar 12 reševanj. Šlo je za padce, zdrse, onemogle in izgubljene pohodnike. V petek so gorski reševalci pomagali slabo opremljenemu staršu z dvema otrokoma, ki ga je spletni zemljevid pripeljal do visokega prepada. Gorski reševalci in policisti opozarjajo na pomen ustrezne gorske opreme.

Ana Cukijati
Takšna obutev za vzpone zagotovo ni primerna

Sezona adrenalinskih športov v zraku in na vodi, vzponov v gore in drugih oblik aktivnega preživljanja počitnic je na vrhuncu, zato gorski reševalci ne počivajo.

Aplikacija Google Maps jih je pripeljala do 30-metrskega prepada

V petek je policijski helikopter z ekipo za helikoptersko reševanje najprej posredoval zaradi nesreče v kanjonu Sušec pri Bovcu. Ženska se je poškodovala pri skoku v tolmun. Reševali so tudi v strmem kanjonu nad krajem Dol pri Predgradu. V Vintgarju je na glavo obiskovalke padel kamen. »V Bohinju pa so v petek na območju Vogla iskali starša z dvema otrokoma. Izgubili so se med uporabo aplikacije Google Maps, ki jih je pripeljala pred 30-metrski prepad,« je povedal policist gorske enote Bojan Kos. Našli so jih bohinjski gorski reševalci in posadka helikopterja. Istočasno so se odpravili še na reševanje v ferato Hvadnik. Družino iz tujine, ki ni bila ustrezno opremljena, je med plezanjem ujelo neurje.

»Sezona v gorah je zelo pestra, pohodnikov je ogromno. Pozivamo k odgovornih dejanjem, prilagajanju tur dejanskim sposobnostim posameznika, uporabi prave opreme ter markiranih poti in plezalnih smeri,« še opozarja Kos. Težava so tudi zelo visoke temperature in možna neurja z udari strel.

Policijski helikopter ni miroval niti v ponedeljek. V Jalovčevem ozebniku sta na zahtevnem terenu obtičala pohodnika, na območju Viševnika pa si je planinka poškodovala nogo. Prejšnji konec tedna pa je policijski helikopter z dežurno ekipo za reševanje v gorah poletel na reševanje v (pred)alpski svet zaradi kar 12 nesreč. Med drugim zaradi slabosti pohodnika pod Triglavom, poškodovanega padalca na Kobali, gozdarske nesreče pri Brezovici, zdrsa ženske v kanjon Sušec, pohodnice na Stolu, ki jo je pičila kača ...

Alkoholna pijača ni oprema

»Naša trenutna statistika je 53 akcij do današnjega dne. Do konca maja smo jih imeli 15,« vse večje število nesreč izpostavi izkušeni tolminski gorski reševalec Miljko Lesjak. »Ture je treba prilagoditi svojim sposobnostim in paziti, da imamo v vročih dneh s seboj dovolj tekočine,« svetuje. Julija so v Krnskem pogorju reševali tujo planinko, ki je bila telesno slabo pripravljena in popolnoma dehidrirana. Obstala je na 2000 metrih in ni mogla nadaljevati poti.

»Nizki športni copati, sicer s profilom, so modna muha, a niso primerna obutev za vzpone. Prav je, da je obutev malo višja in ščiti gležnje. Ko je pohodnik pri sestopu že utrujen, mu daje boljšo oporo,« poudari Lesjak.

»Člani gorske reševalne službe smo prostovoljci in nismo odločevalci o tem, kdo je v gorah, na vodi ali v zraku storil napako. Za to imamo usposobljene službe in predpisane zakone,« pa je komentiral mnenje nekaterih, da bi morala biti taka reševanja plačljiva. Te pobude so vse glasnejše zlasti po nesreči 18 planincev, ki so jih zaradi neurja in udara strele pred dvema tednoma reševali izpod Triglava. Po navajanju Slovenskih novic naj bi bili pijani in se reševalcem niso niti zahvalili. »Alkohol ne sodi v gore!« sklene Lesjak.

Začetniki naj gredo z gorskim vodnikom

Da so padci, zdrsi in padajoče kamenje najpogostejši vzrok nesreč v gorah, ugotavljajo tudi na novogoriški policijski upravi. Zato pohodnikom svetujejo, naj načrtujejo svoje vzpone, naj ne precenjujejo svojih zmožnosti, naj upoštevajo vremensko napoved in se temu primerno opremijo. Poleg tega pohodnikom polagajo na srce, naj ne hodijo sami, naj uporabljajo označene poti, se vpisujejo v knjige obiskov in si – če so začetniki – zagotovijo pomoč gorskega vodnika.

Da bi gornike spodbudili k opremljenosti in poznavanju gorniških pravil ter tako zmanjšali število nesreč, so policisti gorske enote novogoriške uprave pred dnevi na območju med Lepeno, Krnskimi jezeri in Krnom izvedli preventivno akcijo. Pohodnikom so svetovali in jih opozarjali na nevarnosti, ki jim pretijo.

»Policisti so se pogovorili tudi z oskrbnikom koče pri Krnskih jezerih, naj obiskovalce koče seznanja s previdnostnimi ukrepi in napotki za varno gibanje v gorah,« je dodal Dean Božnik z novogoriške policijske uprave.