Enakopravna obravnava?

Hrvaškega novinarja, ki je trpel hude bolečine, so zavračali, politika vladajoče stranke pa so takoj sprejeli v bolnišnico

R.T.
8. 8. 2022, 20.58
Posodobljeno: 8. 8. 2022, 21.01
Deli članek:

Na Hrvaškem je javnost razburila tragična usoda nagrajenega Indexovega novinarja Vladimirja Matijanića, ki ga niso hoteli sprejeti v splitsko bolnišnico.

Profimedia
Goran Jandroković je bil deležen ekspresne oskrbe.

Matijanić in njegova partnerka sta več dni klicala v bolnišnico, v zdravstveni dom, dežurne zdravnike in prosila za pomoč. Vladimir je namreč prejšnji torek zbolel za covidom, ker pa je imel oslabljen imunski sistem in bolezen pljuč, se je njegovo stanje iz dneva v dan slabšalo, v bolnišnico pa ga niso hoteli sprejeti. V petek popoldne je umrl.

Pri Indexu so spomnili na dve leti star primer politika vladajoče hrvaške stranke HDZ Gorana Jandrokovića. 2. novembra 2020 so predsedniku hrvaškega parlamenta potrdili, da je pozitiven na koronavirus. Že naslednji dan so ga z reševalnim vozilom odpeljali na infekcijsko kliniko v Zagrebu, kljub temu, da je imel le blage simptome in se je počutil dobro. V bolnišnici so mu slikali pljuča, nato pa je odšel domov, kjer je ostal v izolaciji. Po uradni razlagi so ga sprejeli tako hitro, ker je imel v mladosti kronični bronhitis.

Namestnik direktorice Hrvaškega zavoda za nujno medicinsko pomoč (HZHM) Damir Važinić je takrat dejal, da obravnavajo vse covidne bolnike enakopravno, po protokolu in brez privilegijev.

Pri Indexu so malo pobrskali po kronologiji koronavirusnih pripetljajev in hitro našli tri primere, ko v hrvaških bolnišnicah več dni niso hoteli sprejeti covidnih ali drugih bolnikov, ki so imeli simptome podobne covidu. Šele po poslabšanju zdravstvenega stanja bolnikov in trmastem vztrajanju svojcev so jih sprejeli v bolnišnico ter jim v zadnjem hipu rešili življenje, v vsaj enem primeru pa je bilo prepozno, ker nujna medicinska pomoč ni imela na razpolago vozila, da bi v bližini Ploč v bolnišnico prepeljali poškodovanega moškega.