»Bohinjsko jezero je kot ogledalo letošnjemu poletju,« so ob neverjetno visoki temperaturi enega najlepših alpskih jezer zapisali na Agenciji RS za okolje (ARSO). Srednja mesečna temperatura vode v jezeru je bila julija namreč najvišja v opazovalnem obdobju, od leta 1939 do leta 2022)in sicer 23,7 °C, kar je za dobro stopinjo več kot julija 1983, ko je znašala 22,6 oz. avgusta 2003, ko je znašala 22,7 °C. Še več: preverili smo trenutno stanje in tako lahko vidimo, da so na ARSO na merilnem mestu pri Svetem Duhu izmerili 25,8 °C!

bohinj1
arso
Letošnje leto je Bohinjsko jezero doseglo rekord, izmerili so najvišjo temperaturo vode v vsem času, odkar merijo temperaturo jezera.

Zakaj se je tako otoplilo?

Kaj je razlog za tako toplo jezero? »Razlog za tako toplo jezero je tudi letošnje pomanjkanje snega v visokogorju, zato je v jezero priteklo manj snežnice in še ta je odtekla že zgodaj spomladi. Jezero se je tako ob zelo majhnem dotoku vode iz zaledja poleti ogrelo kot še nikoli v času dolgoletnih meritev,« pojasnjujejo na ARSO.

bohinj reke2
arso
Rzlog za visoko temperaturo vode je tudi letošnja izjemno nizka vodnatost rek.

Skupni kazalnik mesečne vodnatosti slovenskih rek je julija tako znašal 0,38. Po slovenskih rekah se je v povprečju pretakala le dobra tretjina količine vode, običajne za ta mesec. To je najnižji julijski kazalnik vodnatosti od leta 1961 dalje in je primerljiv s sušnim letom 2003 (0,41), so še zapisali v pojasnilu. »Na številnih vodomernih postajah smo zabeležili najmanjše srednje julijske pretoke od leta 1981 dalje: na Savi in Soči vzdolž celotnega toka pa tudi na Vipavi, Idrijci, Rižani, Reki, Ljubljanici, Kolpi in Dravi.« Kljub temu pa še dodajajo, da je te najvišje temperature vendarle treba vzeti z nekoliko rezerve, saj so bile v preteklosti temperature rek in jezer merjene ročno enkrat dnevno, zdaj se pa merijo zvezno na samodejnih postajah. »Trenutno pa nam težave pri merjenju temperature povzročajo tudi nizki vodostaji.«