Mednarodni dan

Hrvati večji ljubitelji hmeljevega napitka kot Slovenci

M.K.
5. 8. 2022, 06.30
Deli članek:

V večini držav po svetu danes obeležujemo mednarodni dan piva. Prebivalci Slovenije v Evropi spadamo med večje ljubitelje piva. Po podatkih evropskega združenja pivovarjev letno popijemo 75 litrov na prebivalca, Hrvatje šest litrov več.

sta
pivo

Praznovanje veličine piva

“Mednarodni dan piva je svetovno praznovanje piva, ki poteka v pubih, pivovarnah in na dvoriščih po vsem svetu. To je dan, ko lahko ljubitelji piva povsod nazdravijo našim pivovarjem in barmanom ter se veselijo veličine piva!," je zapisano na spletni strani internationalbeerday.com.

Vsak prvi petek v avgustu je že poldrugo desetletje namenjen čaščenju najbolj priljubljenega hmeljevega napitka, katerega priljubljenost narašča tudi na sončni strani Alp. Po o podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Slovenci med alkoholnimi pijačami najpogosteje izbirajo prav pivo.

V Sloveniji je leta 2020 delovalo 68 pivovarn. To je skoraj petkrat več kot leta 2008, ko je v državi delovalo le 15 pivovarn. Po zadnjih razpoložljivih podatkih si je prebivalec Slovenije doma privoščil 26,4 litrov piva na leto, na svoji spletni strani navaja statistični urad.

Po navedbah evropskega združenja pivovarjev se Slovenija na lestvici popitega piva na prebivalca deli osmo mesto z Bolgarijo. Vsak prebivalec Slovenije je tako po njihovih izračunih v koronskem letu 2020 zaužil 75 litrov piva. Šest litrov več na letni ravni popijejo prebivalci slovenske južne sosede.

Daleč največ piva sicer tradicionalno popijejo Čehi, ki v povprečju popijejo 135 litrov piva oziroma 3,7 decilitra na dan.

Novice Svet24
Količina zaužitega piva na leto.

Stara celina je po navedbah evropskega združenja pivovarjev zibelka modernega varjenja piva. Po njihovih navedbah v Evropu poznamo približno 80 različnih načinov priprave piva, izbiramo pa lahko med 50.000 pivskimi znamkami.

sta
pivo

Smodnik, papir, zobna ščetka.....in pivo

Največja država na svetu po številu prebivalcev človeštvu ni dala le smodnika, papirja, zobne ščetke, akupunkuture, lončarstva in drugih iznajdb, temveč tudi alkohol.

Najbolj zgodnjo alkoholno pijačo na svetu so v obdobju med 7000 in 6600 leti pred našim štetjem ustvarili v neolitski vasi na območju Rumene reke. Kemične analize so potrdile, da so fermentirano pijačo pripravili iz riža, medu, zdravilne rastline glog ali grozdja.

Alkohol pa svetu ni prinesel le radosti, temveč tudi težave. Devet tisoč let po iznajdbi alkoholnih pijač, čezmerno pije skoraj vsak drugi Slovenec, četrtina 17-letnikov pa se opija vsak teden.

Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za zdravje sta leta 2018 pripravila 4. nacionalno konference o alkoholni politiki. Podatki za Slovenijo kažejo, da 43 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije, starih 25–64 let, pije visoko tvegano,

Ocena zdravstvenih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, je v Sloveniji v letih 2012–2016 v povprečju znašala 147 milijonov evrov letno. Če k temu prištejemo še grobo oceno nekaterih drugih stroškov, kot so med drugim prometne nesreče, nasilje v družini in vandalizem, državo posledice prekomernega pitja alkohola letno stanejo več kot 200 milijonov evrov.