Kranj Foto Fest

V Kranju se obeta že drugi festival sodobne fotografije

J.V.
2. 8. 2022, 11.50
Posodobljeno: 5. 8. 2022, 22.46
Deli članek:

Na Kranj Foto Festu se bo na skupinski razstavi predstavilo 18 slovenskih fotografov.

M'hammed Kilito
Zmagovalec M'hammed Kilito (Maroko) je žirijo prepričal s serijo "Preden izgine".

Po lanski uspešni premierni izvedbi festivala bo letos potekal drugi festival Kranj Foto Fest, in sicer od 24. avgusta do 25. septembra, ko bo Kranj postal odprta galerija sodobne fotografije in osrednji prostor za povezovanje lokalne skupnosti ter domačih in mednarodnih fotografov z vseh koncev sveta.

Kranj Foto Fest je na letošnjem javnem razpisu DOM: prostor prehoda prejel 305 prijav iz več kot 70 držav sveta. Sedemčlanska žirija je nagradila 21 projektov. Poleg zmagovalca je žirija izbrala fotografa s posebno omembo in 19 finalistov, ki sodelujejo na skupinskih razstavah na različnih lokacijah v Kranju. 

Lin Gerkman
Lanski zmagovalec "portfolio review" Lin Gerkman, serija Die and Become Something.

"Festival podpira in spodbuja ustvarjalnost slovenskih ter mednarodnih umetnikov, mladih in uveljavljenih fotografov, hkrati pa v tem prostoru vzpostavlja močno in trajno stičišče sodobne fotografije ter ustvarja priložnosti za vzpostavitev dialoga med nastajajočimi in uveljavljenimi fotografi, uredniki, kustosi, pedagogi in galeristi," poudarja direktorica festivala Fernanda Prado Verčič.

Ana Šuligoj
Diptih iz serije Amiantus.

V želji, da bi fotografsko umetnost predstavili čim širšemu krogu ljudi, je del programa vsakokrat umeščen na javne površine. Kranj se tako med festivalom spremeni v vznemirljiv razstavni prostor, kjer lahko obiskovalci, fotografi in strokovna javnost izmenjujejo svoje poglede in izkušnje ter ustvarjajo nove projekte za prihodnost. 

Pester festivalski program vključuje razstave, pogovore, delavnice, projekcije in preglede portfolievNa festivalu lahko s svojimi fotografijami sodelujejo tudi prebivalci mesta Kranj. Podrobnosti na tej povezavi.

Jaka Gasar
Na skupinski razstavi bo poleg Šuligoj sodeloval tudi Jaka Gasar.

Barbara Čeferin, vodja organizacijskega in kuratorskega odbora, še posebej izpostavlja letošnjo delavnico Sodobne prakse v dokumentarni fotografiji v sodelovanju z VII Academy, ki jo vodita ugledna in svetovno priznana fotografa Ilvy Njiokiktjien (Nizozemska) in Ziyah Gafic (Bosna in Hercegovina). 

"Zdi se, da se stvari postavljajo na svoje mesto: Kranj kot zibelka slovenske fotografije zaradi našega znamenitega meščana, Janeza Puharja, prvega slovenskega fotografa, je seveda pravo mesto za poklon kakovostni fotografiji, ki jo bo v naše mesto za dober mesec zanesel Kranj Foto Fest," pa je med drugim poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec.