Motoristična sezona v polnem razmahu

Ljubljanski policisti bodo opravljali kratkotrajne »ad-hoc« nadzore na kritičnih odsekih

E. J.
28. 7. 2022, 13.43
Posodobljeno: 28. 7. 2022, 13.59
Deli članek:

Iz Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da se soočajo s porastom prometnih nesreč, posebej poudarjajo previdnost

Pixabay
Na območju celotne države pa do sedaj beležimo več kot 550 nesreč v katerih so bili udeleženi vozniki motorjev ali mopedov. Devet udeležencev je umrlo, skoraj 100 je bilo huje in več kot 300 lažje poškodovanih," so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

»Motoristična sezona je v polnem razmahu, ugodne so tudi vremenske razmere,
zato bomo Ljubljanski policisti opravljali kratkotrajne »ad-hoc« nadzore na
kritičnih odsekih,« so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana. Z nadzori nad vozniki motornih koles želijo tako preventivno, hkrati pa z ukrepanjem zoper storilce hujših prekrškov, tudi represivno poskrbeti za izboljšanje prometne varnosti na cestah, posebej na kritičnih odsekih, so še povedali.

Porast prometnih nesreč

V sončnih dneh je na cestah veliko motoristov. Tudi v prihodnjih dneh bodo
ugodne vremenske razmere na ceste privabile lastnike »motornih konjičkov«.
S kratkotrajnimi ti. »ad-hoc« nadzori, predvsem na kritičnih odsekih pa želijo
doseči, da bi vsi vozniki vozili varno in prišli tako na cilj, kot se varno vrnili domov. Da moramo biti previdni, so podkrepili s podatki, da v letošnjem letu na splošno beležijo porast števila prometni nesreč. Do sedaj je na cestah na območju Policijske uprave Ljubljana življenje izgubilo že 13 udeležencev v cestnem prometu. Obravnavali so že več kot 5.000 nesreč, več kot 130 udeležencev se je huje poškodovalo.

Pixabay
Motoristi se s svojo ozko silhueto lahko hitro »zlijejo z okolico«, zato je potrebna posebna previdnost pri vključevanju v promet, prehitevanju in podobno za voznike osebnih avtomobilov.

Letos brez motorističnih nesreč

Motoristi in vozniki mopedov so bili udeleženi v okoli 170 nesrečah, pri tem se jih je več kot deset huje poškodovalo, več kot 80 pa je bilo lažje poškodovanih. Do sedaj na območju Policijske uprave Ljubljana ne beležijo primerov, kjer bi udeleženi motoristi umrli, v lanskem letu pa je do tega obdobja umrlo že 6 udeležencev na motorjih. »Stanje kljub temu ne moremo oceniti kot ugodno, saj se je število nesreč z udeležbo motoristov v primerjavi z lanskim letom povečalo. Na območju celotne države pa do sedaj beležimo več kot 550 nesreč v katerih so bili udeleženi vozniki motorjev ali mopedov. Devet udeležencev je umrlo, skoraj 100 je bilo huje in več kot 300 lažje poškodovanih,« so še povedali. Večino teh nesreč so povzročili vozniki motorjev. Hitrost je še vedno eden najpogostejših vzrokov za nastanek najhujših prometnih nesreč, na to pa vplivajo tudi druge povezane kršitve cestno prometnih pravil, zadnje čase predvsem uporaba mobilnih telefonov.

Previdno na cesti!

Nesreče se poleg vožnje z neprilagojeno hitrostjo dogajajo tudi zaradi izsiljevanje prednosti, nepravilnega prehitevanja, smeri vožnje ali drugih nepravilnih premikov. Na varnost pa pomembno vplivajo tudi druga nevarna ravnanja voznikov, kot so denimo vožnja pod vplivom alkohola ali uporaba naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. V letošnjem letu smo na območju Policijske
uprave Ljubljana zaznali že več kot 4.000 kršitev povezanih z uporabo teh naprav oziroma mobitelov. »Poudarjamo, da je varnost v največji meri odvisna od ravnanja udeležencev v prometu in lahko za svojo varnost kot varnost drugih storijo največ sami. Tako za motoriste kot tudi za druge udeležence v prometu velja, da naj upoštevajo vsa prometna pravila in priporočila za varno vožnjo. Policisti kot že večkrat pozivamo: hitrost vožnje vselej prilagodite omejitvam, razmeram na cesti in svojim zmogljivostim ter tako ostanite varni in zgledni vozniki. Opazujte promet in predvidevajte ravnanje drugih udeležencev. Motorji naj bodo tehnični brezhibni, za krmilo pa nikar ne sedajte pod vplivom alkohola. Ob tem opozarjamo na uporabo zaščitne čelade in druge zaščitne opreme. Zavedajte se, da ste na motorju ranljivejši kot vozniki v osebnih ali tovornih vozilih in lahko v primeru nesreče že pri manjši hitrosti utrpite hude poškodbe. Vsekakor pa je varnost tesno povezana z vzajemnostjo. Da bodo vsi udeleženci poskrbeli, da bodo vozili varno in skladno s predpisi. Le tako lahko preprečimo nepotrebne nevarne situacije. Tako pozivamo tudi ostale voznike, naj bodo pozorni na motoriste. Slednji se s svojo ozko silhueto lahko hitro »zlijejo z okolico«, zato je potrebna posebna previdnost pri vključevanju v promet, prehitevanju in podobno."

V nadaljevanju so podali še nekaj nasvetov za varnejšo vožnjo z motorjem:

• Ne vozite prehitro, saj hitrost povečuje verjetnost padca, podaljšuje
zavorno pot, ostale voznike pa presenetite.
• Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih
snovi.
• Vedno uporabljajte zaščitno čelado, kombinezon, ščitnik hrbtenice,
škornje in rokavice.
• Vedno vozite s prižganimi lučmi ter si nadenite odsevni telovnik, da
boste bolje vidni in prej opazni, saj je vidnost ključni element varnosti v
prometu.
• Posebej bodite pozorni na vozila, ki zavijajo, da vas ne spregledajo,
ter na tovorna vozila, da jim ne zapeljete v mrtvi kot.
• Pri zavijanju in vožnji skozi ovinke bodite pozorni na to, da s
celotnim telesom ne prečkate vmesne črte (polovice vozišča).
• Bodite pozorni na razne neravnine, pesek, mokro, spolzko cestišče. V
teh primerih znižajte hitrost.
• Pred vsako vožnjo preverite brezhibnost motorja ter pnevmatik.