Najbogatejši britanski umetnik

Damien Hirst bo uničeval slike, da bi umetnost prikazal kot ’valuto’

E. J.
28. 7. 2022, 12.07
Posodobljeno: 28. 7. 2022, 12.32
Deli članek:

Umetnik, znan po tem, da je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ’vlagal’ mrtve živali oziroma jih konzerviral v formaldehidu – najbolj znan je morski pes, ki ga je na dražbi v Londonu leta 2005 prodal za 6.5 milijona funtov - bo zdaj uničeval znamenite pikčaste umetnine v svoji londonski galeriji.

osebni arhiv
Znamenite slike s pikami - vsaka je drugačna - so bile prodane po 2000 dolarjev na sliko, v fizični obliki ali kot NFT.

Eden najvplivnejših in znanih britanskih umetnikov, Damien Hirst, bo naslednji mesec zažgal na tisoče svojih slik v okviru projekta, ki se osredotoča na umetnost kot valuto. 57-letni Hirst je bil eden od Mladih britanskih umetnikov, ki je v devetdesetih obvladoval svet umetnosti Združenega kraljestva, podpiral pa ga je oglaševalski mogotec Charles Saatchi. Izdelal je vrsto umetniških del, v katerih so bile živalska trupla, nekatere med njimi razrezane – vključno z morskim psom, ovco in kravo – konzervirane v formaldehidu.Leta 2020 je bil Damien najbogatejši umetnik v Združenem kraljestvu - z neto vrednostjo več kot 315 milijonov funtov. Zdaj bo umetnine uničeval v svoji londonski galeriji.

osebni arhiv
Leta 2020 je bil Damien Hirst najbogatejši umetnik v Združenem kraljestvu - z neto vrednostjo več kot 315 milijonov funtov. V svoji zbirki ima Picassa, ima pa tudi prekrasen dvorec na Otoku, še pišejo mediji.

NFT ali fizično umetniško delo?

Leta 2016 je namreč  ustvaril 10 tisoč unikatnih pikčastih slik, vsako s svojim naslovom, ki so bile pozneje povezane z ustreznimi NFT-ji (nezamenljivimi žetoni; non-fungible tokens) in prodane, po 2000 dolarjev za vsako. Kupci so imeli možnost obdržati NFT-je ali jih zamenjati za fizično umetniško delo. »Zbiratelj ne more obdržati obojega. Ta menjava je enosmeren postopek, zato izbirajte previdno,« so sporočili kupcem. Spletni portal The Guardian zdaj poroča, da se je 24 ur pred rokom, ki je potekel včeraj, 4180 ljudi odločilo zamenjati svoje NFT za fizično umetniško delo, 5820 pa se jih je odločilo obdržati svoje NFT-je, so sporočili iz tehnološkega podjetja Heni, ki se osredotoča na umetniški trg. Alternativno različico naj bi uničili, fizična umetniška dela, narejena v tehniki olje na papirju pa bodo od 9. septembra tako vsak dan gorela. Umetnik je v intervjuju lansko leto povedal, da je projekt Valuta ’zanimiv eksperiment’. "V resnici gre za instalacijo, vendar globalno. Vključevanje vanj je del projekta. Poudarek je tako na gibanju objektov kot na samih objektih."

osebni arhiv
Vsaka od 10 tisoč slik nosi svoj naslov.

Kaj je NFT?

NFT - Nezamenljívi žeton je nezamenljiva enota podatkov, shranjena v blokverigi, vrsta digitalne glavne knjige, ki jo je mogoče prodajati in trgovati. V zadnjih nekaj letih so na svetovnem umetniškem trgu doživeli ogromen razmah, velike dražbene hiše pa za takšna vrhunska dela računajo astronomske zneske. Na primer, marca 2021 je dražbena hiša Christie’s prodala umetnino z naslovom Everydays: the First 5000 Days digitalnega umetnika, znanega kot Beeple, za rekordnih 69 milijonov dolarjev.