Ognjena stihija

Na Krasu še tli in jutri bo spet vroče, do 37 stopinj Celzija

J.V./STA
24. 7. 2022, 19.38
Posodobljeno: 24. 7. 2022, 20.00
Deli članek:

Obsežen požar na goriškem Krasu je pod nadzorom, toda odprtih je še nekaj žarišč. Sedaj jih bodo morali nekaj dni skrbno nadzorovati.

STA
Število gasilcev bodo po načrtih v noči na ponedeljek nekoliko zmanjšali.

Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina je odprtih nekaj žarišč na severnem delu pogorišča, na pobočju vzdolž Vipavske doline, kjer se podvajajo posamezne točke podtalnih požarov. Te odkrivajo s helikopterjem, opremljenim s termokamero, nato pa tja napotijo zračne enote, ki žarišča zalijejo.

Po napovedih agencije za okolje bo v ponedeljek znova vroče, temperature se bodo povzpele do 37 stopinj Celzija. V torek se bodo padavine z nevihtami razširile nad večji del Slovenije, vročina bo popustila. Na Primorskem bo v torek popoldne zapihala razmeroma šibka burja, ki bo v sredo ponehala.

V zraku je bilo tako tekom dneva 10 domačih in tujih zračnih plovil, največ težav in strahu pred ponovnim izbruhom požara pa je povzročala burja. Ta je namreč oteževala predvsem letalsko gašenje oz. natančnost odmeta vode. Kontrolorji leta so tako skušali pilote usmerjati čimbolj natančno.

Ker do žarišč ne vodijo povezovalne požarne poti, so gasilci, ki jih je bilo danes na terenu okoli 1500, predvsem čistili in zalivali robove požarišča. Dež, ki je padel ponoči, je po Vendraminovih besedah padal v pasovih in ni zajel celotnega požarišča.

Ponoči bo na terenu preko 700 gasilcev

Preko noči bo območje velikega požara na Krasu na terenu spremljalo okoli 700 gasilcev, medtem ko je čez dan na intervenciji sodelovalo več kot 2000 ljudi, od tega skoraj 1500 gasilcev, je povedal Robert Okorn iz štaba civilne zaščite za Severno Primorsko. Beležili so tudi nekaj poškodb, a so bile vse lažje in večinoma oskrbljene na terenu.

Ob skoraj 1500 gasilcih je danes na intervenciji sodelovalo še okoli 260 gozdnih delavcev oziroma sekačev, 144 pripadnikov Slovenske vojske ter pripadniki civilne zaščite, policije, nujne medicinske pomoči, rdečega križa, Darsa in drugih služb.

Kot je današnji dan povzel Okorn, je bil ta vsekakor mirnejši in bolj optimističen od preteklih. Ves dan je potekalo gašenje manjših žarišč, večjega širjenja požara pa ni bilo. Enote na tleh so izvajale predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišč, bolj aktivno pa je bilo gašenja iz zraka.

Pri sem so sodelovale zračne enote iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije, popoldne pa sta prelet izvedli tudi letali Spartan iz Romunije. Zračne enote so tako izvedle prek 150 ur naletov, sicer pa je bilo po besedah Okorna največ težav na severnem delu požarišča, v smeri Vipavske doline.