Slovenija

Razstava, ki nas ponese v vesolje

R.T.
14. 7. 2022, 11.42
Posodobljeno: 14. 7. 2022, 11.45
Deli članek:

Rdeča nit tokratne razstave v Galeriji Bažato je izpostavljanje in poudarjanje prostora kot neomejene entitete, v kateri so in se gibljejo telesa in v kateri se pojavljajo dogodki. Kar sedemindvajset umetnikov se je spoprijelo z osnovno likovno prvino, vsak pa jo dojema na edinstven način.

Osebni arhiv
Razstava v Galeriji Bažato.

Galerija je prostor, ki je še posebej pomemben za razumevanje fizičnega Vesolja ter ki je sam po sebi entiteta in povezava med entitetami kot del pojmovnega ogrodja. Pojmovanje posameznih slik oziroma njihovi naslovi nas opozarjajo na široko zastavljeno orientacijo človeka v prostoru. Posamezniki ga namreč povsem drugače poimenujemo in dojemamo. Vse pa je odvisno od psihološkega procesa, v povezavi z kulturnim okoljem, družbo, tradicijo in posameznimi interesi. Srečali se bomo lahko z razprostrtim nebom nad Ljubljano, stopili v sosesko na poti na jug, preučili transformacije, se srečali z reševalnimi ekipami, opazovali oblake, se potapljali v akvarije ...

Osebni arhiv
Razstava v Galeriji Bažato.

O galeriji

»Odkar pomnim, smo imeli doma poseben odnos do likovne umetnosti. Vcepil nam ga je moj oče Marjan, ki je bil sicer profesionalni fotograf. Svojo idejo je uresničil v Goriških brdih z ustanovitvijo Hiše umetnikov Bažato, prostora, namenjenega delu in ustvarjanju umetnikov,« pove vodja galerije Matjaž Bažato in nadaljuje: »Po njegovi mnogo prezgodnji smrti smo se v družini odločili, da uresničevanje ideje nadaljujemo tam, kjer jo je oče končal.«

Obnova stavbe, kjer se nahaja galerija, je zahtevala posebno pozornost, nad katero je strokovno bedel Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Stavba je bila zgrajena v 60. letih prejšnjega stoletja in že njena razčlenjena fasada nakazuje ustroj notranjega prostora in konstrukcije, kar je bilo tudi eno izmed oblikovalskih načel enega najpomembnejših arhitektov slovenske povojne arhitekture, Savina Severja, razlaga Nina Jeza, kustosinja galerije Bažato.

Osebni arhiv
Razstava v Galeriji Bažato.

Zakaj v Galerijo Bažato?

Program Galerije Bažato sestavlja niz samostojnih, skupinskih, preglednih in tematskih razstav ter vključuje produkcije različnih likovnih pristopov, aktualno in v koraku s časom ter odprto interdisciplinarnim medijem. S tem želijo v galeriji omogočiti presečišče sodobne likovne produkcije z dodano vrednostjo, kjer se aktivno, inovativno in strokovno predstavlja in trguje umetnost, za katero stojijo in v katero verjamejo ustvarjalci. Hkrati pa želijo v galeriji vzpostaviti mostove med umetniki, stroko, zbiralci, ljubitelji in zaljubljenci v umetnost, dokazati sposobnost prevrednotenja preteklosti, z reanimacijo njene svežine in z ustvarjalnim pristopom prihodnosti.