Čakalne vrste upravnih enot

Kako dolgo izdelujejo osebne dokumente?

Monika Horvat, Aleš Rojc
12. 7. 2022, 15.25
Posodobljeno: 12. 7. 2022, 15.38
Deli članek:

Letos poteče veljavnost večjemu številu osebnih izkaznic in potnih listin. Prav tako upravne enote beležijo povečano število vlog za menjavo starih (roza) vozniških dovoljenjih, katerih rok za zamenjavo je 19. januar prihodnje leto. V prvih treh letošnjih mesecih jih je zamenjalo okoli 124.000 imetnikov, v evidenci jih je ostalo še več kot 440.000.

Bobo
Na večjih upravnih enotah zlasti ob sredinih popoldnevih opažajo kolone strank, ki želijo oddati vlogo za osebne dokumente.

Kot je razvidno iz spletne strani družbe Cetis, kjer med drugim izdelujejo osebne in potovalne dokumente, so v ponedeljek, 4. julija, odpremili osebne izkaznice in vozniška dovoljenja, za katere so vloge prispele v tednu pred tem (do srede in deloma četrtka), ter potne liste, za katere so vloge prispele do vključno petka minulega tedna.

V izogib čakanja raje na manjše upravne enote

Upravne enote imajo letos precej dela z izdajo osebnih dokumentov; letošnje poletje še toliko več, saj ob naročilih za izdelavo osebnih izkaznic in potnih listov marsikdo želi zamenjati še staro, roza vozniško dovoljenje za novo – kartično, ki bo obvezno od 19. januarja naslednje leto.

Običajno so glede menjave dokumentov najbolj obremenjujoči prav poletni meseci, ko se ljudje odpravijo na dopust. Marsikdo tik pred zdajci ugotovi, da mu je dokument potekel in hitro odda vlogo. Tudi iz statistike zadnjih 10 let izhaja, da je bilo največ vlog za izdajo osebnih izkaznic oddanih prav junija in julija. Zato pristojni vnovič pozivajo, da pravočasno, kakšen mesec, dva ali več pred načrtovanim dopustom vendarle preverite veljavnost dokumentov.

Posamezne upravne enote so sicer s številom strank in vlog različno obremenjene – tiste v večjih mestih, kjer je več prebivalcev in vlagateljev, se praviloma srečujejo z večjim navalom. Pametneje je izbirati manjše upravne enote, kjer je običajno tudi manj gneče. Za pridobitev osebnih dokumentov in vozniškega dovoljenja namreč lahko izberete katerokoli upravno enoto v državi, kajti ta ni vezana na kraj prebivališča.

Bralka
Kaotično stanje pred sektorjem za upravne notranje zadeve na upravni enoti Ljubljana.

Čeprav čakalnih dob ni, to še ne pomeni, da ne boste čakali

Osredotočili smo se na bližnje upravne enote in preverili, kakšne so čakalne dobe za oddajo vloge za osebne dokumente. Z vseh enot so sporočili, da čakalnih dob ni, a to seveda tudi ne pomeni nujno, da na nekaterih enotah ne boste čakali v (dolgi) vrsti.

Tako na večji upravni enoti Slovenska Bistrica pravijo, da se v poletnih mesecih zaradi potovanj državljanov v tujino že tradicionalno soočajo s povečanim številom vlog za izdajo osebnih izkaznic in potnih listov. Letošnje leto je z vidika menjav osebnih dokumentov izjemno, saj imajo poleg že omenjenega poteka veljavnosti večjega števila osebnih izkaznic in potnih listov ter menjave starih vozniških dovoljenj več dela tudi na račun novih osebnih izkaznic in končanja obdobja uporabe pretečenih osebnih izkaznic za izkazovanje identitete in državljanstva (potekla veljavnost v obdobju od 29. marca 2020 do 27. marca 2022). »Stranka se lahko za obisk upravne enote bodisi naroči na termin ali pa prispe nenajavljena, kar v zadnji dveh mesecih prakticira velika večina strank. Ker na časovno dinamiko obiskovalcev ne moremo vplivati, je čakalna doba zelo različna. Ogromno strank želi oddati vlogo za dokumente ob sredah po 15. uri in takrat se lahko zgodi, da je v vrsti naenkrat tudi 40 čakajočih. Ob takšnih konicah se kljub maksimalnemu angažiranju vseh naših razpoložljivih sodelavk lahko zgodi, da je čakalna doba tudi do dve uri. Po izkušnjah ob torkih čakalnih dob praktično ni, ob ponedeljkih in petkih pa je različno, vendar je čas čakanja praviloma zelo kratek,« je pojasnil načelnik Emil Trontelj in dodal, da se zaposleni maksimalno trudijo ter da so ravno zaradi pričakovanega navala in hitrejše obravnave strank že pred meseci podaljšali uradne ure ob sredah do 18.00 ure ter omogočili dodatne ure v jutranjem času, in sicer ob ponedeljkih, torkih in petkih, ko sprejemajo vloge za izdajo osebnih dokumentov že od 7.30 dalje.

Na UE Ptuj največji naval ob sredah, pa tudi ponedeljkih in petkih

Podobno so povedali tudi na ptujski upravni enoti, kjer prav tako opažajo povečanje števila menjav osebnih dokumentov. Kot pravijo, čakalnih dob za oddajo vlog ni, toda lahko se zgodi, da boste čakali v vrsti, kajti ob konicah v nekaterih dneh, zlasti ob sredah popoldan, pa tudi občasno ob ponedeljkih in petkih, prihaja do navala in večjega števila strank. Boris Miočinović z UE Ptuj je dejal, naj stranke raje izberejo manj obremenjene ure oz. dneve.

Iz Ptuja v Lenart in Ormož

Medtem na lenarški enoti zaradi tega, ker nimajo čakalnih dob, beležijo večji obisk strank iz območja drugih upravnih enot, kot so Maribor, Pesnica, Ptuj, Gornja Radgona. Za urejanje osebnih listin sta na razpolago dve okenci, je povedala tamkajšnja vodja oddelka za upravne notranje zadeve Dragica Kramberger.

Na UE Ormož pri istem uslužbencu menjava vozniškega dovoljenja in osebne izkaznice

S povečanim številom strank se od začetka izdaje novih osebnih izkaznic srečujejo tudi na UE Ormož. V poletnem času, ko poteče veljavnost največ osebnih dokumentov, pričakujejo večji naval. Kljub temu tudi oni nimajo čakalnih dob. Stanke se lahko, če želijo, naročijo na želen termin. »Za namen odprave čakalnih vrst in zaradi povečanega števila strank iz območij drugih UE, ki na naši UE urejajo menjavo osebnih dokumentov, smo dodatno zagotovili dve delovni mesti. Stranke imajo tako možnost, da na istem mestu, pri istem uslužbencu menjajo vozniško dovoljenje in osebno izkaznico. Je pa poslovanje na naši UE zaradi izvajanja gradbenih del v tem času oteženo,« je razložila vodja oddelka Anica Tanšek.

Dve hitrosti čakanja še preostanek pandemskih ukrepov

Podatke o čakalnih dobah najdemo v podzavihku o čakalnih dobah na straneh Ministrstva za javno upravo (MJU). Tam lahko na primer izvemo, da bi v primeru naročanja v Ljubljani po podatkih za torek, 12. julija, morali čakati na termin 4 delovne dni. V Domžalah je čakalna doba krajša, 3 dni. V Litiji se je danes treba naročiti le 1 dan pred terminom, v Škofji Loki pa bi, izhajajoč iz podatkov na strani ministrstva, na vrsto prišli takoj, saj je navedena čakalna doba 0 dni. A kot zapisano, to še ne pomeni, da lahko tam pridemo na vrsto brez naročanja.

Sistem naročanja na upravnih enotah je bil uveden zaradi omejitve zadrževanja v zaprtih javnih prostorih kot ukrepa ob epidemiji okužb z virusom covid-19. Na MJU so sicer potrdili, da je bil tak sistem marca letos ukinjen, vendar pa »je še vedno omogočeno, da se stranka na posamezno upravno storitev, če to želi, v skladu z Uredbo o upravnem poslovanju, naroči. Namreč navedena uredba določa, da lahko stranka zahteva, da ji organ določi dan in uro za vložitev vloge ali drugo upravno storitev.«

Zaradi različnih možnosti vstopanja v čakalne vrste je torej mogoče načrtovati pot do novega dokumenta le v primeru naročanja. V tem primeru zadostujejo inforamcije na straneh ministrstva, ki pa se iz dneva v dan spreminjajo. V nasprotnem primeru pa bo pri načrtovanju poti do urada treba poskrbeti za nekaj več razpoložljivega časa.