Ni zdravil

Slovenci smo porabili vso viagro, kaj pa zdaj?!

P.K.
12. 7. 2022, 14.25
Posodobljeno: 12. 7. 2022, 14.33
Deli članek:

Maja smo poročali, da nekatera zdravila v lekarnah niso dostopna. Med njimi so bila calpol in daleron proti bolečinam in visoki vročini, antibiotika ospamox in hiconcil in druga. Tudi ta hip v lekarnah niso na voljo vsa.

Dreamstime
Viagra pride šele konec poletja.

Iz Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) so takrat sporočili, da pomanjkanje ni nič izrednega, saj so "motnje v dostopnosti posameznih zdravil dokaj pogoste, niso pa bile kritične, saj so bila na trgu ves čas na voljo zdravila, ki lahko uspešno nadomestijo manjkajoča, zato ukrepanje agencije ni bilo potrebno," so povedali.

Pojasnili so tudi, kaj so vzroki za njihovo nedostopnost. “Ti so lahko povezani z učinkovino (ali ima proizvajalec končnega zdravila na svoji zalogi zadostno količino učinkovine in ali je ta količina ustrezne kakovosti), proizvodnimi omejitvami (ali lahko proizvajalec z obstoječimi proizvodnimi linijami zagotovi zadostne količine zdravila in ali je končni izdelek zahtevane kakovosti), distribucijo končnega izdelka (ali ga lahko proizvajalec v dovolj kratkem času dostavi po vsem svetu oziroma kamor je treba) in v slovenskem primeru dodatno še z velikostjo trga (le najbolj prodajana zdravila se v Sloveniji prodajajo v tako velikih količinah, da je za Slovenijo narejena celotna proizvodna serija, pri vseh ostalih si serijo delimo z drugimi državami, kar poveča potrebo po usklajevanju proizvodnih naročil),” so povedali na agenciji.

Alegrije in spolnost

V zadnjih dveh letih, so dodali, smo zaradi pandemije spoznali še nekaj novih razlogov: “izpade proizvodnje 'necovidnih' zdravil zaradi prioritiziranja proizvodnje zdravil in predvsem cepiv proti koroni, večtedenska zaprtja najpomembnejših pristanišč in proizvodnih mest zdravilnih učinkovin na Kitajskem ter tako rekoč čez noč spremenjene potrebe po posameznih zdravilih ozirom skupinah zdravil,”so pojasnili ozadje zamud.

Črtomir Goznik
Poglejte, česa vsega ta hip lekarne nimajo.

Te dni se ponovno soočamo z motnjo v preskrbi z nekaterimi zdravili in sicer ta hip ni claritine tablet (antihistaminik za lajšanje alergijskih simptomov) in sicer predvidoma do ponedeljka, 18. julija. Prav tako v lekarnah ta hip ni moč dobiti viagre (50 mg), ki se uporablja za zdravljenje moških z erektilno disfunkcijo. Na voljo bodo predvidoma šele po 31. avgustu.

Tudi tega ni

Trenutno ni moč dobiti niti ketonal gela (25. julija naj bi bil spet na policah), ospamoxa za peroralno zdravljenje bakterijskih okužb, nekaj antiepileptikov, calpola, dalacin kreme, zdravila sortis, za preventivo kardiovaskularnih bolezni ob zvišanih vrednostih skupnega holesterola, avamysa, kortikosteroida za zdravljenje nealergijskega in alergijskega rinitisa, nekaterih nicorette obližev, bilobila, dalerona za otroke in rupuruta.