Prednosti in slabosti

Živite v najemniškem stanovanju in nimate klime? Kaj pa prenosna?

Mare Koren
2. 7. 2022, 10.03
Posodobljeno: 10. 8. 2023, 06.50
Deli članek:

Poletna vročina, ki smo jo tako dolgo čakali, nas je že precej razgrela. Zato si na poti iz službe pogosto predstavljamo občutek, ko stopimo s poletne vročine v prijetno ohlajen prostor. Razmišljate o klimi? Katero izbrati? Kaj pa prenosna klima? Poznate prednosti in slabosti?

Dreamstime
Prenosna klima je koristna za tiste, ki živijo v najemu ali želijo ohlajen le del stanovanja.

Visoke temperature, ki jih prinaša poletje, marsikomu povzročajo težave in številne nevšečnosti, nedvomno pa težave s spanjem in sproščanjem. Zato je dobro poskrbeti, da so prostori prijetno ohlajeni, kjer bomo lahko uživali, se sprostili ali zgolj v miru opravljali delo. Prenosne klime so lahko odlična rešitev, v nadaljevanju pa razkrivamo, kje in kdaj so uporabne ter katere so prednosti in slabosti.

Zakaj prenosna klima

Prenosna klima je uporabna za vse, ki živijo v najemniškem stanovanju in lastniki niso navdušeni nad izvedbo klasične klimatske naprave. Prav tako je rešitev za tiste, ki potrebujejo klimatsko napravo za hlajenje različnih prostorov in kjer okna, cevi in druge napeljave preprečujejo vgradnjo montažne klime. Zaradi priročne velikosti jo lahko poljubno premikamo po prostorih ali celo objektih. Prednost je tudi, da ne potrebujemo strokovnjakov za namestitev. Ko izberete primerno, jo doma preprosto zaženete v prostoru, ki ga želite ohladiti. Zaradi tega so prenosne klime varčnejše, kot bi hladili vse stanovanje ali objekt. Tako prihranite dvojni strošek – strošek namestitve in neuravnanega hlajenja. Nepogrešljive so tudi v prehodnih obdobjih, ko se bo ohladilo in centralno gretje še ne bo delovalo.

Prijetna temperatura, zrak in vlažnost

Prenosna klimatska naprava lahko izboljša bivanje in poveča udobje. V prostoru boste lažje vzdrževali temperaturo, uravnavali vlažnost, hkrati pa vplivali na kakovost zraka. Kako? Zračenje v poletnih dneh ni najprimernejše, ventilatorji pa zrak le premikajo po prostoru. Prenosna klimatska naprava bo s srkanjem toplega zraka odstranila neprijetne vonjave in vlago, posledično pa tudi plesni, bakterije in pršice, obenem pa v prostor vrnila prijeten in hladen zrak.