"Narava res ne pozna milosti"

FOTO: Šokantni prvi vtisi, uničilo tudi do 100 odstotkov njiv in nasadov, toča klestila po bučah, razcefrala koruzo

S.R./STA
26. 5. 2022, 16.21
Posodobljeno: 26. 5. 2022, 16.52
Deli članek:

Natančne posledice včerajšnjega neurja, ki je s točo najbolj prizadelo severovzhod Slovenije, bodo znane šele v prihodnjih dneh in tednih, a prve ocene kažejo, da je škoda ogromna.

Facebook/Naša bauta
Nasad jagod je povsem uničen.

Sodelavci soboškega kmetijsko-gozdarskega zavoda so že pripravili prvo oceno škode in kot ugotavljajo, so prvi vtisi ponekod šokantni. Na precej širokem pasu ob Muri je ponekod poškodovanost 100-odstotna tako na njivskih površinah kot trajnih nasadih, popolnoma uničene so na teh območjih tudi vrtnine.

Da je včerajšnja toča uničila celoten nasad jagod, so denimo na Facebooku sporočili v murskosoboškem podjetju Naša bauta. Nekaj jagod jim je sicer uspelo rešiti in so že danes odšle v prodajo. "Prav hudo mi je za vse pridelovalce in vrtičkarje, ki so ostali brez vsega. Narava res ne pozna milosti in le pesti lahko držimo, da jim uspe rešiti vsaj del pridelka," so dodali.

Natančne ocene škode je trenutno težko podati, saj je treba počakati, koliko se bodo rastline regenerirale. Vendar pa je težava tudi v tem, da je na določenih območjih, kjer je bilo veliko dežja, tako mokro, da kmetovalci niti ne morejo na njivske površine, da bi kulture zaščitili s kakšnimi biostimulatorji in gnojili, ugotavlja stroka.

Na območju občin Beltinci, Odranci in Črenšovci so najbolj prizadete oljne buče, koruza in žita, ki so v fazi cvetenja. Koruza je razcefrana in zbita, njena regeneracija je vprašljiva. Nekatere posevke buč bo treba nadomestiti, žita so po prvi oceni poškodovana od 50- do 90-odstotno. Na tem območju so ponekod uničeni vrtnine, sadno drevje in brajde ter zgodnje zelje. V omenjenih občinah je v kratkem času padlo 25 milimetrov padavin s točo manjše ali večje intenzivnosti.

Vestnik.si
Posledice neurja s točo.

Na celotnem območju Turnišča so večje poškodbe na oljnih bučah, koruza je razcefrana, na drugih žitih še niso vidne posledice. Med Bakovci in Dokležovjem je škoda od 70- do 90-odstotna, buč sploh ni videti, koruza je razcefrana, žita so prelomljena ali imajo izbita zrna.

Tudi na območju izpostave Ljutomer-Križevci je precej škode na koruzi, bučah, ječmenih, oljni ogrščici, podobno je tudi na posameznih območjih vzdolž Mure. V občini Radenci so poškodovani predvsem vinogradi, tudi do 100 odstotkov. Po prvih ocenah je v vinogradih nastala največja škoda v Lendavskih goricah, ocena poškodovanosti je med 80 in 85 odstotki.

Strokovnjaki ob tem svetujejo, naj lastniki dobro pregledajo vse posevke na njivskih površinah, vrtnine in trajne nasade ter se šele po premisleku odločijo o ukrepih.

Vestnik.si
Posledice neurja s točo.