Javni razpis razburil izvajalce

Bodo v Sloveniji letalsko obrambo pred točo letos izvajali Avstrijci?

Monika Horvat / Štajerski tednik
12. 5. 2022, 05.45
Deli članek:

Okoli letalske obrambe pred točo se pravzaprav zapleta vsako leto. Letos bi se lahko (celo) prvič doslej zgodilo, da je ne bi izvajal Letalski center (LC) Maribor, temveč tujci. Ministrstvo za kmetijstvo je namreč objavilo javni razpis po odprtem postopku za izvajanje protitočne letalske obrambe, na katerega se lahko prijavijo zainteresirani izvajalci.

Č.G./Štajerski tednik
Ob izpolnjevanju zahtevanih pogojev bi protitočno letalsko obrambo lahko opravljali tudi drugi izvajalci, na primer severni sosedje.

Čeprav naj bi bil začetek izvajanja protitočne letalske obrambe predviden že maja, edino protitočno letalo v državi za zdaj ostaja na tleh. Ob tem je odprtih še kup vprašanj. Javno naročilo, s katerim naj bi kmetijsko ministrstvo izbralo izvajalca, se je namreč šele zaključilo. Kako hitro bodo zdaj stekli nadaljnji postopki oziroma kdaj bi to obrambo dejansko lahko začeli izvajati, v tem trenutku ne ve nihče. Vodja protitočne letalske obrambe v LC Maribor Darko Kralj pravi, da bo vse odvisno »od gospodov na ministrstvu«.

Nesmiselnost fiksne cene

Že zdaj je jasno, da tudi letos brez zapletov ne bo šlo. Država je namreč v javnem naročilu za izbiro izvajalca med pogoji navedla, da vrednost ponudbe ne sme preseči 268 tisoč evrov. »S tem postavljajo pogoje, koliko lahko delaš. Fiksne cene ne bi smelo biti, kajti to je ravno tako, kot da bi gasilcem rekel, da lahko gredo gasit požar dvakrat na teden. Če bi v tej državi obstajal interes zaščititi premoženje ljudi in konec koncev tudi državno premoženje, če bi zares mislili na ekologijo, se zadeve ne bi tako reševale. Na drugi strani politika poudarja okolje, čisto energijo … Popolnoma nelogično,« je kritičen Kralj, ki je ob tem tudi opozoril na vse bolj intenzivne nevihte ter višanje stroškov materiala.

»Zelo dvomim, da se bodo prijavili za tak denar«

Kljub temu se nameravajo prijaviti na razpis. »Mi bomo za ta denar naredili, kolikor bomo pač lahko. Če bo sredstev zmanjkalo, bomo na to takrat tudi opozorili.« Toda vprašanje je, ali bo dosedanji izvajalec, ki obrambo izvaja že dolga leta, tokrat tudi izbran. Po besedah Kralja se je namreč prvič doslej zgodilo, da kmetijsko ministrstvo išče izvajalca prek objavljenega javnega naročila po odprtem postopku. Nanj se tako lahko prijavijo vsi, ki izpolnjujejo pogoje, med njimi na primer severni sosedje, ki prav tako izvajajo tovrstno obrambo v svoji državi. »Ne znamo zaščititi niti tega, kar je nacionalni interes. Sprašujem se, kako je to mogoče. Mi se sicer ne bojimo konkurence, saj imamo dolgoletne izkušnje. V Sloveniji tako ali tako drugega izvajalca, ki bi izpolnjeval zahteve glede izkušenj (vsaj pet let), ni. Kar se tiče Avstrijcev, pa bom rekel takole: ali mislite, da oni delajo za drobiž?!« je še dejal.

Znesek iz leta v leto višji

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so besedam Kralja pritrdili – da prvič doslej iščejo izvajalca prek javnega naročila, na katerega se lahko prijavijo vsi, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje.

Država bo sicer za sofinanciranje letalske obrambe pred točo namenila do 35 odstotkov vrednosti projekta, preostali denar naj bi zagotovile občine. Letos je k skupnemu javnemu naročilu pristopilo 63 od 71 občin na branjenem območju. Koliko bodo te prispevale, v tem trenutku še ni znano, saj postopek še ni končan. Lani je država za letalsko protitočno obrambo namenila okoli 124.000 evrov, občine pa dodatnih 230.000 evrov, skupno torej okoli 354.000 evrov, kar pomeni približno 100.000 evrov več kot leto prej. Znesek iz leta v leto narašča, v preteklosti zaradi večjega branjenega območja (leta 2018 se je priključilo Prekmurje), zadnja leta pa na račun več poletov in delovnih ur ter višjih stroškov. Od leta 2013 do vključno 2021 je bilo za obrambo porabljenih več kot 1,9 milijona evrov javnega denarja.