Necenzurirano prenos
STA
Andrej Kregar, ustanovitelj in nekdanji direktor VPK Pro, ki je sodelovala pri zagonu projekta Nova24TV.

Za družbo, ki jo je Kregar leta 2018 prepustil španskemu multimedijskemu velikanu Mediapro, a ostal njen direktor, naj bi bilo usodno leto 2020. Takrat je VPK Pro zaradi epidemije covida-19 več kot prepolovil prihodke, na štiri milijone evrov, in utrpel več kot tri milijone evrov izgube. Ker ni več zmogel plačevati stroškov, Špancem konec lanskega leta ni preostalo drugega, kot da ga pošljejo v stečaj. Toda dokumentacija, ki zdaj prihaja na dan, razkriva, da se pravi vzroki bankrota skrivajo drugje.

Tako se v bilancah VPK Pro skrivajo neporavnani visoki računi, ki jih je ta izstavljal medijskim družbam, za katere je delal, vendar od njih nikoli ni dobil plačila. Nasprotno, dolgovi so se samo kopičili in bodo zelo verjetno pripeljali do stečaja teh družb. Pod največjim vprašajem je televizija TV3, ki je v zadnjih dveh letih uživala veliko naklonjenost vlade Janeza Janše, skupaj s provladnimi mediji Nova24TV, Planet TV in Požareport pa je bila med glavnimi prejemniki državnega denarja.

Že trikrat preklicali narok za stečaj TV3

Družba Pro TV, ki je izdajateljica televizijskega programa TV3 in na leto ustvari dobrih 600 tisoč evrov prihodkov ter posluje z izgubo, ima namreč do VPK Pro po zadnjih podatkih več kot tri milijone evrov neporavnanih obveznosti.

Njena lastnika sta hrvaško podjetje Pro Scena, ki ga obvladuje Kregar, in mariborska družba Gomar Aleksandra Goloba. Tudi sicer je Pro TV že od ustanovitve finančno in kadrovsko tesno prepletena z VPK Pro. Direktor in odgovorni urednik TV3 Tomaž Taškar je bil namreč zaposlen na VPK Pro, tako kot tudi nekdanja solastnica Pro TV Ivana Jurković. Med VPK Pro in Pro TV obstajajo tudi visoka medsebojna poroštva.

»Na poziv k plačilu je dolžnik odgovoril, da vodi postopek prodaje družbe, pri čemer bi za izvedbo te transakcije (kot pogoj) morale biti (dokončno) urejene tudi obveznosti družbe do stečajnega dolžnika,« je ugotovila stečajna upraviteljica VPK Pro Katarina Benedik. Kdo bi kupil družbo TV3, ni znano. Zelo verjetno pa gre za poskus zavlačevanja pred neizbežnim stečajem. Okrožno sodišče v Ljubljani bi moralo o tem odločati že trikrat, vendar je vsakič brez obrazložitve preklicalo obravnavo. Stečaj Pro TV zahteva podjetje TV3 koprskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja, ki je družbi Pro TV oddal v najem program TV3 oziroma dovolil njegovo uporabo.

Od Bojana Požarja do posrednika za Nova24TV

Med večjimi dolžniki je družba Folx TV iz Nemčije, za katero stoji estradnik Sebastjan Artič, nekdanji lastnik narodnozabavne televizije Golica TV in član nekoč priljubljene glasbene zasedbe Babilon. Artič ima že dlje časa težave z upniki, kar je tudi eden od glavnih razlogov za prenos poslov na družbe v tujini. Stečajna upraviteljica VPK Pro ocenjuje, da od 174.500 evrov dolga iz Nemčije ne bo prejela niti evra.

Vežnaver je imel že več »najemnikov«. Med njimi je bil Bojan Požar, Janšev politični zaveznik in medijski delavec. Ta se je konec leta 2016 s Kregarjem podal v skupni projekt TV3 in postal solastnik in direktor Pro TV. Napovedoval je, da bo TV3 »utrdil med štirimi najbolj gledanimi televizijskimi mrežami v državi (od štirih, op. p.)«. Toda že po nekaj mesecih se je umaknil iz lastništva. Kljub temu je jeseni 2017 na TV3 prevzel produkcijo in vodenje oddaje Faktor. To je bilo v času pred državnozborskimi volitvami, na katerih je s svojo stranko kandidiral tudi Požar, a pogorel in osvojil zgolj 0,88 odstotka glasov.

TV3 je zaradi slabe gledanosti dolga leta životarila in se financirala na račun VPK Pro. Do leta 2020, ko se je zamenjala vlada. Od takrat je od različnih ministrstev in vladnih služb prejel skoraj 100.000 evrov denarja za oglase. Začel je dobivati tudi denar državnega Telekoma Slovenije. Kot smo razkrili, je Telekom, ki ga vodijo izbranci SDS, začel plačevati Nova24TV nadomestilo za distribucijo programov, ki je v primerjavi z drugimi programi nesorazmerno visoko. Med tistimi, ki so prejeli darilo državne družbe, je bila tudi TV3.

nova24tv, sds, janez-janša
necenzurirano.si
Kako si je največja vladna stranka zagotovila državno financiranje svoje televizije ... Med prejemniki denarja, ki ga Telekom Slovenije plačuje inštitutu, je tudi TV3.

Telekom ima pogodbo sklenjeno s posrednikom – Inštitutom za avtorsko pravico, ki ga je ustanovil Blaž Rant, nekdanji direktor združenja Sazas. Rant je tudi sam na veliko sodeloval z VPK Pro. V njegovem stečaju je namreč prijavil za več kot 30.000 evrov terjatev. Janševa vlada je sicer Ranta lani imenovala v svet Slovenskega filmskega centra kot predstavnika neodvisnih producentskih združenj.

Lastnik Kurirja jim dolguje milijon evrov

Stečajna dokumentacija razkriva tudi, da sta se družba VPK Pro oziroma Kregar opekla v Srbiji. Tam sta se leta 2019 lotila večmilijonskega projekta, in to z ljudmi iz najožjega kroga predsednika Aleksandra Vučića. V začetku tistega leta je namreč provladni časopis Kurir prešel v roke srbskega podjetja Mondo Inc. v lasti Igorja Žežlja. Ta je prej sodeloval z Vučićevo stranko SNS. Javnost je dolgo časa ugibala, od kod Žežlju denar za prevzem. Kot se je izkazalo, mu je državni Telekom Srbije tik pred nakupom nakazal deset milijonov evrov, kar so argumentirali s tem, da gre za avans za vzpostavitev programa Kurir TV.

Pri tem projektu je sodeloval tudi VPK Pro, in sicer je Srbom dobavil tehnično opremo, sodeloval pri njeni integraciji in zagotavljal dodatne storitve pri projektu. Toda podjetje Mondo Inc. štiri milijone evrov vrednega računa ni poravnalo, vsaj ne v celoti. Dolguje jim še nekaj več kot milijon evrov, obenem pa so Srbi v stečajno maso prijavili za 27 milijonov evrov »pogodbenih kazni za zamude«, »stroškov odprave napak« in »nastale škode«. V VPK Pro vse te zahtevke označujejo kot neupravičene.