Dopustniške navade Slovencev

Za kako dolgo, če sploh, se Slovenci odpravijo na dopust? Kaj med dopustom najraje počnejo?

R.T.
4. 5. 2022, 10.00
Posodobljeno: 4. 5. 2022, 10.18
Deli članek:

Komaj so prvomajski prazniki za nami, pa verjetno mnogi prebivalci Slovenije že načrtujejo poletne počitnice. Večina dopustnikov dneve preživlja na plaži ali med raziskovanjem naše lepe države – kakšne pa so še druge njihove navade?

Podatki Mediane TGI Slovenija kažejo, da si precej velik del vprašanih Slovencev sploh ne privošči dopusta. Takih je več kot četrtina, kar 27 odstotkov. Kratek oddih do pet dni si je v zadnjih dvanajstih mesecih privoščila slaba tretjina populacije, 31 odstotkov, medtem ko se je na daljši dopust odpravila skoraj polovica prebivalcev Slovenije.

Mediana TGI Slovenia, N=4.062
Ali ste si v zadnjih 12 mesecih privoščili kratek oddih do 4 dni ali daljše počitnice nad 5 dni? Več možnih odgovorov

Kako pa je z dolžino dopusta? Tudi tu smo prebivalci Slovenije po podatkih Mediane dokaj skromni. Med tistimi, ki so se na dopust v preteklem letu sploh odpravili, je več kot četrtina (27 %) na dopustu preživela teden dni ali manj, petina 2 tedna, 12 % tri tedne, le 13 % pa štiri tedne ali več.

Mediana TGI Slovenia, N=4.062
Koliko časa ste bili skupno na počitnicah v zadnjih 12 mesecih?

Podatki Mediana TGI razkrivajo tudi zneske, ki jih dopustniki potrošijo za dopustovanje. Največ (55 %) vprašanih za dopustovanje porabi med 250 in 1.000 € letno, 12% med 1.000 € in 1.750 €, desetina pa več kot 1.750 €. Med temi je % takšnih, ki porabijo več kot 2.500 €, torej približno dve povprečni plači.

Mediana TGI Slovenia, N=4.062
Koliko denarja ste za potovanja za vas in vašo družino porabili v zadnjih 12 mesecih?

Kaj pa so aktivnosti, v katerih prebivalci Slovenije na dopustih najbolj uživamo? Več kot polovica se najraje nastavlja soncu, drugo mesto pa si delita preživljanje časa z družino in ogled naravnih znamenitosti. Tretjina vprašanih pravi, da raziskujejo tudi lastno državo – ta delež se je med epidemijo, verjetno tudi na račun omejitev potovanj, povečal skoraj za 8 odstotnih točk. Manj navdušeni smo – vsaj med dopusti – nad osvajanjem novih znanj ali učenjem tujih jezikov.

Mediana TGI Slovenia, N=4.062
V katerih aktivnostih na počitnicah in potovanjih najbolj uživate?