Golobov veliki vstop v politiko

Kdo je bodoči voditelj naše države Robert Golob

Žiga Kariž
30. 4. 2022, 14.30
Posodobljeno: 30. 4. 2022, 19.15
Deli članek:

Slovenija je na volitvah odločno podprla kandidaturo predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za novega predsednika vlade. V minulih tednih smo o njem slišali veliko, a hkrati skoraj nič. Pregledali smo, kaj je o bodočem predsedniku vlade javnosti znano do zdaj.

GEN-i
Robert Golob je vodil podjetje GEN-I.

Soške elektrarne
Valentin Golob: Oče Roberta Goloba je vrsto let vodil Soške elektrarne.

V predvolilnem obdobju si politične stranke želijo javnosti predstaviti svoje kandidate v čim lepši luči, izpostavljati njihove prednosti, olepšati ali skriti slabosti. Kot smo videli v letošnji izredno umazani predvolilni kampanji, so se v nekaterih strankah trudili odkrivati afere tudi tam, kjer jih ni bilo. K sreči lahko ugotovimo, da so politične stranke skozi leta ohranile toliko dostojanstva, da se v zasebno, družinsko življenje kandidatov praviloma ne posega. Tako je tudi o tem, kdo je Robert Golob zasebno, znanega bore malo.

Otrok Soče

Rojen je 23. januarja leta 1967 v Šempetru pri Novi Gorici, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo. Njegovi znanci izpostavljajo, da je bil izredno nadarjen učenec. V šolo se je vpisal leto pred ostalimi sovrstniki, nato pa še preskočil četrti razred osnovne šole. Kot otrok in mladostnik je, kot večina otrok z goriško-solkanskega območja, dneve preživljal ob reki Soči in postal zelo dober kajakaš na divjih vodah. Po zaključeni osnovni šoli se je vpisal na novogoriško gimnazijo, študij pa nadaljeval na fakulteti za elektrotehniko, na kateri je leta 1989 diplomiral.

Mladostniški prijatelji vedo o njem povedati, da je bil v mladih letih razigran in da je znal ušpičiti tudi kakšno neumnost ter bil pripravljen na zabavo. V enem od nedavnih novinarskih prispevkov o njem smo lahko celo izvedeli, da je s kolegi čez nekoč precej porozno mejo med Jugoslavijo, Avstrijo in Italijo znal pripeljati tudi za tiste čase običajno »tihotapsko« blago, kot so bila oblačila in tehnično blago, ki ga je v nekdanji skupni državi ni bilo.  

twitter
Golob v mladosti: Dolgi kodri so njegov zaščitni znak že iz mladosti.

Zrasel z elektriko

Njegovo navdušenje nad elektrotehniko in energetiko številni pripisujejo družinskemu nasledstvu, saj je njegov oče Valentin Golob od leta 1976 pa vse do leta 2002 oziroma do upokojitve vodil Soške elektrarne. V času njegovega delovanja v Soških elektrarnah so bile zgrajene hidroelektrarna Solkan, ki je začela obratovati leta 1984, nato HE Zadlaščica, ki poleg proizvodnje obnovljive energije služi tudi kot vodovodno zajetje za Tolmin in okolico. Tik pred zaključkom poklicne poti Valentina Goloba pa sta začeli obratovati tudi vzporedni hidroelektrarni na Soči, in sicer Doblar 2 in Plave 2.

Od akademske kariere v politiko

Robert Golob je akademsko kariero na fakulteti za elektrotehniko, kjer je, kot že zapisano, diplomiral leta 1989, nadaljeval z magisterijem, ki ga je zaključil leta 1992, ter leta 1994, pri komaj 27 letih, še doktoriral. Po končanem doktoratu je kot Fulbrightov štipendist gostoval na Georgia Institute of Technology v Atlanti. Leta 1997 se je zaposlil kot docent na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, na kateri je danes izredni profesor. Zelo kmalu se začne tudi njegova politična pot. Leta 1998 je bil imenovan za vodjo pogajalske skupine za Evropsko unijo za področje energetike, 20. maja leta 1999 pa kot član stranke LDS postane državni sekretar za energetiko na ministrstvu za gospodarske dejavnosti.  Funkcijo je opravljal vse do leta 2002. Istega leta ustanovi podjetje Strela-G, iz katerega se razvije podjetje GEN-i.

Politično popotovanje

Politično kariero po propadu LDS nadaljuje kot član Pozitivne Slovenije, v kateri leta 2011 postane podpredsednik stranke. Ob umiku Zorana Jankovića z mesta predsednika stranke je bil tudi kandidat za vodenje stranke, a jo je nato prevzela Alenka Bratušek. Ko je ta leta 2014 ustanovila lastno stranko, se ji je kot podpredsednik pridružil tudi Robert Golob. Ves čas je Golob dejaven tudi v lokalni politiki, saj je dolgoletni predsednik Krajevne skupnosti Kromberk-Loke pri Novi Gorici. Ob tem je tudi mestni svetnik v Novi Gorici. O vstopu v lokalno politiko je povedal: »V lokalno politiko sem se vključil zato, ker pojmujem politiko kot nekaj, kar izhaja od ljudi, od vsakega posameznika. Če živiš v skupnosti, se ne moreš obnašati, kot da te ne zanima, kaj se dogaja izven meja svojega doma. Moraš prispevati k skupnemu dobremu, če ne zaradi sebe, pa v dobro svojih otrok.«

mediaspeed
Z Jano Nemec Golob (levo) imata tri otroke.

Zaščitena družina

Robert Golob je oče treh otrok, eden od njih je otrok s posebnimi potrebami. Njegova življenjska partnerica je že več kot tri desetletja Jana Nemec Golob. Svoje družine današnji zmagovalec volitev nikoli ne izpostavlja in tudi ob zmagi na volitvah se v javnosti niso pojavili. Tudi predstavniki za stike z javnostmi Gibanja Svoboda so večkrat poudarili, da zasebnosti Roberta Goloba v stranki ne bodo komentirali. Zaradi tančice skrivnosti, ki ovija družinsko življenje bodočega predsednika vlade, in zaradi dejstva, da nedavne okužbe z novim koronavirusom ne preboleva doma, so se v medijih blizu vladajoče SDS pojavile govorice, da se ločuje, a so jih ljudje blizu bodočemu mandatarju zanikali.

Upamo, da se ne bodo za preorške izkazale njegove besede, ki jih je izrekel v enem izmed intervjujev, ki ga je za enega od medijev dal pred leti: »Imam tri majhne otroke, od tega enega s posebnimi potrebami. Ne vidim prav nobenega razloga, da bi uničil svojo družino, kar bi storil, če bi se šel politiko. Zaradi tega me niso zanimale ne ponudbe za predsednika PS, ne mandatarja, ne komisarja,« in dodal: »Res sem imel to srečo, da sem kot zelo mlad imel priložnost od blizu spoznati slovensko politično sceno in sem jo potem na lastno željo tudi dokaj hitro zapustil.«

Zdaj je v politiko vstopil na velika vrata in poti nazaj ni. Upajmo, da bo njegova odločitev prinesla dobro tako v naša življenja kot v njegovo.