Gibanje Svoboda

Golob ponudil roko izpadlim strankam KUL-a, s SDS in NSi se na tej točki ne nameravajo sestati

S.R./STA
25. 4. 2022, 06.05
Posodobljeno: 25. 4. 2022, 12.17
Deli članek:

Relativna zmagovalka včerajšnjih državnozborskih volitev je postala stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki ji je glas namenilo 34,5 odstotka volivcev.

Bobo
Slavje v štabu stranke Gibanje Svoboda.

Gre za delne neuradne izide Državne volilne komisije, ki jim bodo danes prišteli še glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, 3. maja pa še glasovnice iz tujine. Državna volilna komisija mora uradne izide razglasiti do 10. maja.

Golobova stranka je osvojila 41 poslanskih mandatov, v državni zbor pa so se uvrstile še stranke SDS s 27 poslanci, NSi z osmimi, SD s sedmimi in Levica s petimi. Volilna udeležba je bila visoka, kar 69,71-odstotna.

Kot je po razglasitvi zmage pojasnil Golob, se bodo prvi pogovori o oblikovanju vladne koalicije začeli že v prihodnjih dneh, pri čemer pričakuje, da bo vlado mogoče sestaviti v najkrajšem času. Sestati se nameravajo z levosredinskimi strankami SD in Levica, na tej točki pa ne tudi s SDS in NSi. "SDS in NSi pa nimamo na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati. Ne izključujem, vendar prioritete so jasne in prva prioriteta niso zakoni, ki zahtevajo ustavno večino, za to bo še čas," je poudaril.

Kot je dejal, si upa trditi, da lahko vlado sestavijo hitro, brez obotavljanja. "Kasneje jo lahko nenazadnje tudi dopolnimo, če se bodo razmere spremenile in se bo pokazala potreba. A najprej bomo ukrepali hitro in odločno," je zagotovil. Situacija v Sloveniji in v svetu je namreč preveč zahtevna, da bi si lahko privoščili dva ali tri mesece čakanja s prvimi ukrepi.

Bobo
Urška Klakočar Zupančič, Marta Kos in Faila Pašić Bišić.

Trije glavni ukrepi

Kot je poudaril, se bo morala vlada osredotočiti na tri ukrepe: spremembo zakonodaje v sodelovanju s civilno družbo, pripravo na ponoven izbruh covida jeseni in pripravo na jesensko energetsko draginjo. "Za te tri ukrepe ne potrebujemo široke koalicije, še manj pa sestankovanja v nedogled s tistimi, ki so v opoziciji," je poudaril.

Izrazil je obžalovanje, da se vse stranke KUL niso uspele uvrstiti v parlament. Ta teden se bodo začeli pogovarjati z ostalimi levosredinskimi strankami, ki so v parlamentu, pogovarjali se bodo tudi z levosredinskimi strankami, ki niso prišle v parlament, "ker imajo marsikateri dober kader za izvršno oblast in jih bomo povabili zraven", je dejal.

V koalicijske pogovore bodo stopili tudi s civilno družbo, da se začnejo takoj pogovarjati o konkretnih ukrepih - katere zakone lahko podprejo takoj, katere je treba še dodelati. Zagotovil je, da civilne družbe ne bodo izključevali iz dela izvršne oblasti.

Golob pričakuje, da se bodo v ponedeljek in v torek dobili in se pogovorili glede časovnice, saj si želi, da bi vlado sestavili hitreje, kot jo je Demos v času Lojzeta Peterleta, ki so bili najhitrejši. "Verjamem, da smo lahko izjemno hitri, in tudi ne vidim nobene potrebe, da bi na začetku sestavljali široko vlado, če razmere temu ne bodo naklonjene."

Bobo
Goloba je podprl tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Ljudje so imeli dovolj

Strokovna sodelavka volilnega štaba Faila Pašič je ocenila, da gre vsekakor za revolucijo, "ko smo ljudem dali priložnost, da se odločijo za boljšo, pravičnejšo, bolj socialno Slovenijo". Nizki udarci, ki jih je bila deležna v kampanji, so bili vredni, je dejala: "Bila je visoka cena, ki sem jo z veliko častjo tudi plačala."

Vzdušje v štabu Gibanja Svoboda je bilo po razglasitvi prvih rezultatov seveda zelo pozitivno. Volilni izid je bil nad pričakovanji, hkrati pa se vrstijo visoka pričakovanja. Podpredsednici stranke Marte Kos in Urška Klakočar Zupančič pričakujeta, da bodo čim prej zavihali rokave. Visok volilni rezultat po njunem mnenju pomeni, da so imeli ljudje dovolj oblasti, ki se iz njih norčuje.

"Ljudje so imeli tega dovolj, ljudje ne marajo oblasti, ki se iz njih norčuje, ki z njimi ravna nespoštljivo, ki je cinična, ki jih zmerja po Twitterju, ki jih oglobi zaradi kritičnih besed, ki jim pošilja domov položnice, ki so dejansko prikrito kaznovanje, zaradi tega, ker so se udeležili protestov," je dejala novoizvoljena poslanka Urška Klakočar Zupančič. Ljudje si želijo države, v kateri bodo slišani in se bo z njimi ravnalo spoštljivo, blagostanja, zelene države in lepe prihodnosti, za kar "verjamem, da jim bomo mi lahko ponudili".

Glede tega, ali jo bomo videli na mestu ministrice za pravosodje, je dejala, da je njena iskrena želja, da nekaj doprinese k temu, da bi država postala boljša. "Bom pa prevzela odgovornost, če mi bo zaupana," je dejala. Med prednostnimi nalogami v pravosodju je izpostavila, da je treba sodstvu najprej vrniti ugled, "vlada je prva, ki mora sodstvo spoštovati in spoštovati sodne odločitve", je dejala. Sodstvu je treba pomagati, da se pospešijo sodni postopki, da ne prihaja do nepotrebnih zastojev in do absurdnih situacij, ko postopki zastarajo zaradi nedvigovanja pošte in podobno, meni Klakočarjeva.

Velika pričakovanja

Marta Kos, ki jo mnogi vidijo na čelu zunanjega ministrstva, je dejala: "Glede na to, da smo dobili izjemno odgovornost, velika pričakovanja, nujno bomo potrebovali ljudi, ki so pripravljeni trdno garati za Slovenijo. Jaz to sem." Na področju zunanje politike je kot prednostno naštela novo strategijo zunanje politike, aktivno članstvo v EU in zvezi Nato. "Najprej je treba pogledati, zakaj se je naše zunanje ministrstvo tako spolitiziralo, še posebej, ko gre za kadrovske zadeve. Pogledati je treba, kakšne menjave veleposlanikov nas čakajo letos," je dejala.

Bobo
Danijel Bešič Loredan je bržkone prvi kandidat za ministra za zdravje.

Interventni zakon v zdravstvu

Danijel Bešič Loredan je ob rekordnem rezultatu dejal, da se je zgodilo ljudstvo. "Ljudje želijo radikalno spremembo, več kot očitno je, da imajo dovolj etabliranih strank in zgodb, ki jih gledamo 20, 30 let," je dejal. Glede mesta zdravstvenega ministra je dejal: "To je stvar Goloba. Jaz sem svojo domačo nalogo izpolnil." Najprej bo po njegovem mnenju treba zdravstveni sistem umiriti in ga stabilizirati, spremeniti postcovidno strategijo, poskrbeti za čakalne vrste in v roku enega leta najti način spremembe nabav v zdravstvu, zdravstvenega zavarovanja. "Naloga je, da pripravimo tak interventni zakon v zdravstvu, ki bo del koalicijske pogodbe in je to temelj, da končno začnemo spreminjati stvari v zdravstvu, ki so 20 let nedotakljive," je dejal.