volitve

FOTO: To so nekateri novi (znani) obrazi in nekateri "stari" znanci, ki jim je uspel volilni podvig

S.R.
25. 4. 2022, 06.53
Posodobljeno: 25. 4. 2022, 12.13
Deli članek:

Velika zmaga stranke Gibanje Svoboda je vrata v državni zbor odprla tudi nekaterim znanim Slovencem, ki jih do letošnjega leta nismo srečali na političnem parketu.

Sašo Švigelj
Dejan Zavec

Med vidnejšimi je zagotovo nekdanji boksar Dejan Zavec, Mister Simpatikus, ki je kandidiral v volilnem okraju Ptuj 2. Kot je po volitvah izpostavil boksarski šampion, verjame v Gibanje Svoboda, ker bodo slišali malega človeka. "Naša družba rabi pomoč in mi bomo servis za to," je dejal po poročanju STA.

V državno politiko prihaja tudi nekdanji novogoriški župan in generalni tajnik stranke Gibanje Svoboda Matej Arčon, iz novinarskih vod pa sta se v politiko zavihteli tudi znani novinarki Mojca Šetinc Pašek in Tamara Vonta. "Mislim, da so nam ljudje, če bo rezultat vzdržal, res podelili neko veliko odgovornost, ker bo treba, to kar oni od nas pričakujejo, na nek način udejanjiti in upravičiti njihovo zaupanje," je po poročanju STA dejala Šetinc Pašek, sicer ena od obeh razžaljenih novinark, ki sta bili na Twitterju tarči umazanega jezika trenutnega premierja Janeza Janše.

Bobo
Mojca Šetinc Pašek

V parlament odhaja tudi Urška Klakočar Zupančič, podpredsednica Gibanja Svoboda in nekdanja sodnica, ki se je zaradi kritike Janše in trenutne oblasti znašla v disciplinskem postopku, pozneje pa kljub oprostitvi pred disciplinskim sodiščem zapustila sodstvo.

V državno politiko se vrača župan Občine Tržič Borut Sajovic, velika zmaga pa je uspela tudi nekdanji poslanki stranke SMC Janji Sluga in nekdanjemu poslancu Desusa Juriju Lepu, ki sta v predvolilnem boju izbrala zmagovalno stranko. Po besedah poslanca Lepa bo njihova glavna naloga spoštovanje sogovornika, "se pogovarjati, deliti ideje in vodit Slovenijo v neke mirne vode, ker si to zaslužimo". Sluga pa je dejala, da so ljudje s takšnim rezultatom dali zelo močno sporočilo. "Sporočilo, da se zavedajo, kaj je počela ta vlada, da se zavedajo, kakšno je stanje v naši državi in da seveda s tem niso zadovoljni," je dodala po poročanju STA. Takšen rezultat daje tudi odgovornost: "Takoj zjutraj zavihamo rokave in začnemo delat, ker drugo niti ne gre pričakovati." Želi pa si čim širše koalicije.

Bobo
Janja Sluga

Kar zadeva druge parlamentarne stranke, gre izpostaviti predvsem dogajanje na Koroškem, kjer je močno podporo zabeležil poslanec SD Jani Prednik. Slednji je kandidiral v volilnem okraju Ravne na Koroškem in prejel kar 19,57 odstotka glasov ter dosegel daleč najboljši rezultat med kandidati Socialnih demokratov.

Bobo
Jani Prednik