In drugi odzivi z levega pola

Levica prestopila parlamentarni prag

L.J.
24. 4. 2022, 19.23
Posodobljeno: 24. 4. 2022, 21.57
Deli članek:

Na rezultate so se že odzvali v zmagovalnem štabu Gibanja Svoboda, pa tudi v stranki SD in Levici, ki sta od koalicije KUL edini še prebili parlamentarni prag.

Bobo
Luka Mesec

V Gibanju Svoboda, ki je po rezultatih vzporednih volitev prejela 35,8 odstotka glasov, so se že odzvali na rezultate. Njihovega predsednika Roberta Goloba zaradi okužbe s koronavirusom ni bilo v štabu stranke, se pa jeoglasil preko povezave Zoom. 

Podpredsednica stranke Urška Klakočar Zupančič je o rezultatu dejala: "Na nek način je rezultat presenečenje, predvsem pa je to praznik demokracije, praznik za vse ljudi, ki si želimo svobodnega življenja v državi, kjer bomo spoštovani, slišani, kjer se bodo spoštovale človekove pravice, temeljne svoboščine in bo spoštovana vladavina prava" je dejala. "Vesela sem, in se zahvaljujem vsem, ki ste volili za nas." Marta Kos, druga podpredsednica stranke, je dejala, da so nad rezultatom navdušeni, in da takega rezultata niso pričakovali. "Menimo, da je visoka volilna udeležba najpomembnejši rezultat današnjega dne," je še dodala. 

Kos je v nagovoru štaba dejala: "Take prednosti kot jo imamo zdaj, nam ne more vzeti nihče. Ne vemo še, kdo vse se bo uvrstil v parlament. Prosimo pa vas vse, držimo pesti za LMŠ in Stranko Alenke Bratušek. Zaslužijo si vstop v državni zbor."

Štab Gibanja Svoboda je prek povezave Zoom nagovoril Robert Golob: "Najprej izražam veliko občudovanje vseh državljank in državljanov, ki so danes prišli na volitve. Take udeležbe nismo beležili že zadnjih dvajset let in to pove vse. To ne pove tega, da smo mi tisti edinstveni, pove pa, da si ljudje res želijo sprememb, da pa res zaupajo v nas, da mi edini lahko te spremembe prinesemo." Golob je dodal še: "In ne smemo pozabiti: zaupanje daje pričakovanje. Iz pričakovanj ljudi do nas izhaja naša odgovornost." 

"Danes ljudje plešejo, ampak jutri se začne nov dan in jutri začnemo s trdnim delom, da upravičimo to zaupanje, to je naša zaveza tistim, ki so nas danes podprli." je odločno dejal Golob.

6,6 odstotka glasov so prejeli v stranki Social demokratov. "Mi smo veseli. Lahko čestitam zmagovalcu teh volitev dr. Robertu Golobu. Dosegli smo naš skupen cilj, to je, da začnemo delati spremembe, da popeljemo Slovenijo na novo pot," je dejala predsednica stranke Tanja Fajon. 

V Levici so z rezultatom zadovoljni. "Pozdravljam splošni volilni rezultat, ki kaže, da se je Slovenija odločila, da ne gre po poti Madžarske, da ostane odprta, svoboda in demokratična družba,  in tudi v Levici smo prispevali velik del napora k temu, da je rezultat tak." je dejal koordinator Levice Luka Mesec in dejal, da so sicer rezultati "bistveno pod pričakovanji", da pa bodo z nadaljnjimi komentarji počakali na uradne rezultate. Po 81,23 odstotkih preštetih glasov se stranki Levica obetajo 4 odstotki glasov in je tako ravno prestopila parlamentarni prag. 

Stranka LMŠ je bila s 3,8 odstotki glasov od strank, ki so ostale izven parlamenta, preboju najbližje. Podpredsednik stranke Klemen Grošelj je dejal, da "se je Slovenija odločila za spremembo. Naš položaj je še nedorečen, a vsak glas šteje, zato bomo počakali na uradne rezultate." Predsednik stranke Marjan Šarec je kasneje dejal, da je volilna udeležba največja zmaga današnjega dne, volilne rezultate pa težko komentira, ampak da bodo počakali na končne rezultate. 

Od parlamenta pa se, kot kažejo rezultati vzporednih volitev, poslavlja tudi Stranka Alenke Bratušek. "Mi smo dali od sebe vse, hvala vsem, ki ste nas z glasovi podprli," je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek. "In kot kažejo vzporedne volitve, nam je vsem skupaj to tudi uspelo, zato čestitke zmagovalcem," je dejala ter čestitala Gibanju Svoboda in strankinemu vodji Robertu Golobu. Na vprašanje, kje se je po njenem zataknilo, je Bratušek dejala, da bo z analizo počakala na uradne rezultate.