Hud udarec za Janšo

Janša čestital Golobu, SDS prvič zmagala v centru Velenja

G.G.
24. 4. 2022, 18.56
Posodobljeno: 24. 4. 2022, 22.58
Deli članek:

Največja stranka v zadnjih letih SDS je izgubila primat.

Bobo
Janez Janša naj bi dal izjavo šele ob 22. uri.
SDS je na volitvah leta 2018 dosegla 24,9-odstotno podporo volivcev in osvojila 25 poslanskih mandatov, a ji kot relativni zmagovalski sprva ni uspelo sestaviti vlade. Ji je pa to uspelo po odstopu Marjana Šarca na polovici mandata. Koalicijo so sestavili z NSi, SMC in DeSUS, ki je pozneje koalicijo zapustila. Mandat SDS sicer zaključuje s 26 poslanci.

Zmagovalka današnjih državnozborskih volitev je stranka Gibanje Svoboda, ki je po 97 odstotkih glasov prejela 34,25 odstotka glasov. Sledi SDS z 23,93 odstotka. V državni zbor  se bodo zagotovo uvrstile še NSi (6,95 odstotka), SD (6,63 odstotka) in Levica (4,19 odstotka). Tik pod parlamentarnim pragom je LMŠ, ki je dobila 3,70 odstotka glasov, Povežimo Slovenijo pa 3,46 odstotka glasov. Ostale stranke so prejele manj od treh odstotkov.

Kakšen je odziv strank, ki so sestavljale Janševo vlado? Predsednik SDS Janez Janša je bil na takoj po zaključku volitev kratek. Na Facebooku je zapisal: "Hvala za vaš glas. Glas za SDS je glas za Slovenijo vseh svojih državljank in državljanov, brez razlik. Glas za slovensko družino, glas za slovenskega delavca in upokojenca, glas za naše otroke in za slovensko prihodnost."

Daljši je bil, ko je bilo preštetih že večino glasov. »Rezultati so takšni kot so. Čestitamo relativnemu zmagovalcu. Žal mi je, da vse stranke, ki so sodelovale v koaliciji, niso nastopile skupaj, saj bi bil v tem primeru rezultat drugačen,« je dejal Janša in izrazil zadovoljstvo nad volilno udeležbo. »Želimo si, da bi bila na vseh volitvah tako visoka«.

V pogledu za nazaj je ocenil, da je bila SDS pred dvema letoma pred dilemo. »Ali gremo na predčasne volitve, kjer bi zmagali, ali pa se žrtvujemo, sestavimo koalicijo in se spopademo z epidemijo«.

Janša je zadovoljen tudi z rezultati, saj je SDS izenačila najboljši rezultat stranke v zgodovini volitev v Slovenij, povečali so število volilnih glasov in, kot je dodal, prvič zmagali v centru Velenja. V zaključku je dejal, da so pripravljeni sodelovati in da bodo tudi v opoziciji delovali državotvorno.

Janša je nekaj besed namenil tudi vprašanja glede njegovega tvita o ruskem vmešavanju v slovenske volitve. Dejal, da s tem »le pojasnjeval zaskrbljenost nekaterih v tujini, ki so spremljali dogajanje v Sloveniji in napade na vlado in mene osebno, ker smo obiskali Kijev«.

Hojs potožil zaradi medijev

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (SDS) jev prvem odzivu je čestital relativnemu zmagovalcu. "Vzporedne volitve so deloma neverodostojne, zato bomo o rezultatu govorili, ko prispejo še glasovnice iz najbolj oddaljenih volišč." Po Hojsovih besedah je bila ta volilna tekma relativno težka. "Proti nam smo imeli vse glavne medije. Ne glede na to upamo, da smo tistim volivcem, ki so nam zaupali glas, oddelali to, kar so od nas pričakovali," je dodal.

Na novinarsko vprašanje, ali bo predsednik SDS Janez Janša glede na veliko prednost, ki jo ima Gibanje Svoboda, odstopil, je Hojs odvrnil, da je treba počakati rezultate DVK, "potem se bomo o naših korakih pogovarjali naprej". "Bomo pa pogledali tudi, kakšen je bil naš rezultat v primerjavi z volitvami 2018, in tudi to bo neka ocena, kako dobro smo delali," je dodal. Prepričan je, da glasov ne bo manj kot pred štirimi leti.

Krivca preseneča, da ljudje niso spoznali tega, kar so naredili

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je priznal, da so sicer pričakovali nekoliko boljši rezultat, vendar pa je treba počakati do dokončnega preštetja glasovnic. "Je pa res, da smo mi tudi nekoliko izboljšali rezultat izpred štirih let. Nas pa preseneča dejstvo, da ljudje niso spoznali in nagradili tega, kar smo v dveh letih uspeli narediti skozi protikoronske zakonske pakete. S tega vidika nas ta rezultat preseneča," je pojasnil. Ob tem je napovedal, da bodo zmagovalcu čestitali, če bo ta rezultat ostal.

SDS je na volitvah leta 2018 dosegla 24,9-odstotno podporo volivcev in osvojila 25 poslanskih mandatov, a ji kot relativni zmagovalski sprva ni uspelo sestaviti vlade. Ji je pa to uspelo po odstopu Marjana Šarca na polovici mandata. Koalicijo so sestavili z NSi, SMC in DeSUS, ki je pozneje koalicijo zapustila. Mandat SDS sicer zaključuje s 26 poslanci.

Treba je pogledati rezultate koalicije in opozicije in samo ta dva lahko verodostojno pokažeta, kdo je dobil zaupnico in kdo nezaupnico, očitno pa so ljudje zopet stavili na nov obraz. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob ni bil del politične opcije v preteklem štiriletnem mandatu. 

Minister za delo Janez Cigler Kralj je bil bolj vesel, saj je stranka po rezultatih vzporednih volitev postala tretja največja stranka v državi. Toda to jim nič ne bo pomagalo pri željah po sodelovanju v novi vladi, saj sta parlamentarni prag presegli le dve desnosredinski stranki. Iz parlamenta se bo bodo morali posloviti v stranki Konkretno (Zdravko Počivalšek), kjer so stavili na sodelovanje v koaliciji Povežimo Slovenijo, kjer si zbrali 3,2 odstotka glasov.