drugi krog predsedniških volitev

Francozi so odločili: Macron dobil drugi mandat v Elizejski palači

J.P.
24. 4. 2022, 20.02
Posodobljeno: 24. 4. 2022, 20.27
Deli članek:

S tem je psotal prvi predsednik po konservativcu Jacquesu Chiracu leta 2002, ki je dobil drugi mandat v Elizejski palači.

Profimedia
Emmanuel Macron

V Franciji je danes potekal drugi krog predsedniških volitev, v katerem so volivci izbirali med dosedanjim predsednikom Emmanuelom Macronom in skrajno desničarko Marine Le Pen.

Profimedia
Marine Le Pen

Glede na izide vzporednih volitev je dobil med 57,6 in 58,2 odstotka glasov. Njegova protikandidatka je glede na vzporedne volitve dobila med 41,8 in 42,4 odstotka glasov.

Pred petimi leti, ko sta se v drugem krogu pomerila ista kandidata, je s 66 odstotki prepričljivo slavil Macron. Tudi letos je v zadnjih dneh pozival Francoze, naj preprečijo prihod skrajne desnice na oblast, češ da bo to slabo za Francijo in za Evropo. A je letos Le Penovi z zmernejšim nastopom in poudarjanjem problemov, kot je rast cen, na svojo stran uspelo dobiti širši krog volivcev.

Po javnomnenjskih anketah je bolje kazalo Macronu, vendar pa Le Penova nikakor ni bila brez možnosti za zmago.

V prvem krogu pred dvema tednoma je Macron dobil 27,5 odstotka glasov, Le Penova pa 23,5 odstotka. Zadnje javnomnenjske raziskave pred drugim krogom so predsedniku napovedovale dobrih 55 odstotkov glasov, njegovi izzivalki pa dobrih 45 odstotkov.

Do 12. ure je bila volilna udeležba 26,4-odstotna, do 17. ure pa 63,2-odstotna, kar je dve odstotni točki manj kot v drugem krogu leta 2017. Udeležba je tudi dve odstotni točki nižja kot do 17. ure v prvem krogu 10. aprila, je sporočilo francosko notranje ministrstvo.

Po poročanju francoskih televizij, ki so objavile izide vzporednih volitev, na volišča danes ni prišlo med 27 in 29 odstotkov volivcev.