Se jih še spomnite?

Neizpolnjene visokoleteče obljube SDS: vinjete po 55 evrov, znižanje DDV, bencin po 50 centov …

Žiga Kariž
20. 4. 2022, 05.55
Deli članek:

Stranke pred volitvami državljanom obljubljajo med in mleko. Ko politiki zasedejo svoje položaje, pa so obljube pozabljene. Naj vas spomnimo na najbolj všečne, a hkrati neizpolnjene obljube.

Facebook
/

Stranka SDS nas med predvolilno kampanjo obvešča, kaj vse je postorila in izvedla v obdobju, ko je vodila vlado oziroma jo vodi. Pri tem so si brezsramno prilastili projekte, ki so jih snovale, pripravile in izvedle občine, ali pa so celo plod dela preteklih vlad. A tokrat nas bolj zanima, kako je šlo stranki SDS pri izpolnjevanju lastnih obljub. Res je, da je štiri leta dolgo obdobje in je stranka vajeti države v rokah držala le malo več kot dve leti, a za tako produktivno stranko izpolnitev nekaj preprostih obljub ne bi smela biti težava.

Vsako leto 500 evrov božičnice za upokojence

Trenutni vladi je treba priznati, da je z denarjem razmetavala kot še nikoli in je v okviru protikoronskih ukrepov izdatno nagradila tudi hvaležno upokojensko volilno bazo, a božičnice v znesku 500 evrov ni bilo in je tudi ne bo. Le najrevnejši upokojenci so ob prihodu novega leta dobili 300 evrov solidarnostnega dodatka, preostali manj, tisti, ki imajo nad 700 evrov pokojnine, pa nič.

Facebook
/

Znižanje DDV

Vlada SDS je vehementno obljubila znižanje DDV na predkrizno raven. Torej z 22 odstotkov na 21 odstotkov, z 9,5 odstotka na 8,5 odstotka in pri najnujnejših potrebščinah le petodstotno davčno stopnjo. V času, ko cene vseh življenjskih potrebščin vrtoglavo naraščajo, bi bila takšna rešitev več kot dobrodošla, a kaj ko predsednik vlade pred volitvami očitno ni mislil resno.

Facebook
/

Uravnotežene finance

Ko je vlado vodil Marjan Šarec, so v SDS menili, da so uravnotežene finance bistvene za razvoj države. Ko so v roke dobili vajeti, se je začelo zapravljanje, kot ga naša država še ni doživela. Bonbončki se delijo na vse strani, javni dolg se viša prek vseh meja, fiskalno pravilo je le črka na papirju, opozorila Fiskalnega sveta popolnoma ignorirajo.

Facebook
/

Vinjete

Slovenci smo si med predvolilnimi obljubami zagotovo najbolj zapomnili, da nam bo SDS omogočila vinjete po 55 evrov. Ob »prodajanju« te obljube pri stranki SDS niso pozabili očrniti tudi političnega konkurenta Marjana Šarca. Ob objavi na družbenem omrežju so zapisali, da se naslednjič, ko kupujete vinjeto, spomnite, da bo v deželi, ki ji vlada SDS, vinjeta 55 evrov. Mi lahko dodamo, da se naslednjič, ko boste izvedli nakup, le spomnite presladkih obljub in kdo jih daje.

Bencin po 50 centov

Med zapisi, ki se niso dobro postarali, je tudi objava državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve iz SDS in tesnega prijatelja Janeza Janše, Boža Predaliča, da bi v primeru vlade SDS gorivo plačevali po ceni 40 centov za liter bencina in 35 centov za liter dizla. Vlada ne le da cen ni znižala, temveč je celo sprostila trg pogonskih goriv, zaradi česar so se cene dvignile, ob začetku vojne v Ukrajini pa so tudi po zaslugi vladnega ukrepa poletele v nebo in država jih je morala ponovno omejiti. Cena goriva danes je trikratnik tistega, kar je obljubljal gospod Predalič. Res je, da so visoke cene posledica razmer na svetovnih trgih, a tudi med epidemijo, ko je bilo gorivo na svetovnih trgih v nekem trenutku skoraj brezplačno, pri nas cena ni padla pod evro.

Facebook
/

Vozniški izpiti

V stranki SDS so pred volitvami leta 2018 nagovarjali tudi mlade. Od uravnavanja cen storitev avtošol ni ostalo nič, cene opravljanja vozniških izpitov pa so še vedno izjemno visoke.

Facebook
/

Krediti

SDS je obljubljala mladim družinam tudi ugodne kredite za reševanje stanovanjskih težav, ob tem pa naj bi se jim glavnica ob rojstvu vsakega otroka zmanjšala za 20 odstotkov. Krediti so resda ugodni, če ste kreditno sposobni, kar večina Slovencev ni. Ob tem so na slabšem prav družine z več otroki, saj vsak otrok prinese znatno zmanjšanje kreditne sposobnosti. Je pa vlada sprejela jamstveno shemo, ki pomaga bolj ali manj tistim, ki so bili kreditno sposobni že prej.

Facebook
/

Vojska

Danes vladajoča stranka je obljubila, da bo izenačila plačna statusa policistov in vojakov. S policijskimi sindikati je vlada bolj ali manj ves mandat v sporu, vojaki so dobili oklepnik in orožje, medtem ko vladi ni uspelo izpolniti niti sodbe vrhovnega sodišča, ki vojakom priznava plačilo za čas, ko so zaradi straž v pripravljenosti.

Facebook
/

Migrantski centri

Med obljubami se je znašla tudi zaveza, da v občinah, v katerih bodo volili SDS, ne bo migrantskih centrov. Uganite, za katero stranko so volili v občini Logatec, kjer je trenutno najbolj zaseden migrantski center.

Facebook
/