Z izjemami

Zaščitne maske se v zaprtih javnih prostorih poslavljajo

L.J./STA
14. 4. 2022, 06.11
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 06.13
Deli članek:

Nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorov od danes ni več obvezno.

Bobo
Fotografija je simbolična

Maske ostajajo obvezne v zdravstvu, domovih starejših občanov in socialno varstvenih zavodih. Nošnja mask v ostalih zaprtih prostorih pa je po novem zgolj priporočena.

Predlog je podala strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar, v kateri so odpravo obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih predvideli, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi covida-19 zdravilo manj kot 35 bolnikov. Glede na podatke ministrstva za zdravje je ta kriterij izpolnjen več dni.

Skupina je zato predlagala, da zaščitne obrazne maske v zaprtih javnih prostorih ostajajo kot priporočilo, niso pa več obvezne. V primeru, da ni možno zagotavljati medosebne varnostne razdalje 1,5 metra v zaprtih javnih prostorih, strokovna skupina prav tako priporoča nošenje zaščitnih obraznih mask.

Izjeme od odprave obvezne nošnje mask so, kot omenjeno, zdravstvene ustanove, domovi starejših občanov ter socialno-varstveni zavodi, kjer na predlog stroke v veljavi ostaja tudi izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene, uporabnike in obiskovalce. Ni pa izpolnjevanje tega pogoja več potrebno v zavodih za prestajanje kazni, zaporih in prevzgojnih domovih. Od danes poleg tega ne velja več tudi ukrep vzdrževanja medosebne razdalje.