Pred preiskovalno komisijo

Janša z lažmi udaril po preiskovalnih novinarjih in nanje »poslal Sovo«

R.T.
12. 4. 2022, 17.09
Posodobljeno: 12. 4. 2022, 20.41
Deli članek:

Slovenski premier Janez Janša se je danes vendarle zglasil pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje stranke SDS in s stranko povezanih medijev.

Profimedia
Janez Janša

Preiskovalna komisija je danes zaslišala Ajdo Brlec iz Telekoma Slovenije. Priča, ki se je seje komisije udeležila skupaj z odvetnikom Francijem Matozom, po poročanju STA na večino vprašanj ni želela odgovarjati, češ da se nanašajo na čas zunaj obdobja, ki ga preiskuje preiskovalna komisija.

Kot smo že poročali, je Janša na današnjem zaslišanju poudaril, da je bilo v Novo 24TV vloženih 850 tisoč evrov madžarskega kapitala, v Novo hišo pa 200 tisoč evrov. Takoj je dodal, da je bilo v POP TV vloženega za 200 milijonov češkega in nizozemskega kapital in dejal, da ta medijska hiša »drastično obračunava s stranko SDS«. Na to je član komisije Marko Bandelli (SAB) odvrnil, da preiskovalne komisije financiranja drugih medijev ne zanima, saj tam denar ne prihaja od vlade, temveč iz privatnega sektorja. Janša je spregovoril tudi o poslih z zloglasno Dijano Đuđić in njenih posojilih stranki SDS. Zanikal je, da bi pri posojilu šlo za pranje denarja ali kakršno koli kaznivo dejanje. Stranka je morala denar sicer vrniti, saj je računsko sodišče ugotovilo kršitev zakona o financiranju političnih strank.

Napad na portal necenzurirano.si

Janša je sicer po poročanju Večera napadel tudi novinarje portala necenzurirano.si, pri delovanju katerega da gre za vmešavanje v predvolilno kampanjo. »Ko smo pri državnem denarju in pri propagandi, ki se izvaja, poglejte, iz državnega Telekoma je šlo v času vaših vlad 600 tisoč evrov za Necenzurirano. Necenzurirano zdaj objavlja sponzorirano protivladne reklame na vseh živih omrežjih,« je dejal Janša, ki je dodal, da je za naveden portal »kitajsko podjetje Gorenje dalo 70 tisoč evrov. To je vmešavanje neke tuje avtokratske države v notranje zadeve neke druge države.« Izrazil je upanje, da bodo pristojne inštitucije to preiskale. Na njegove navedbe so se že odzvali na portalu, kjer so prek Twitterja sporočili, da je Janša »z navajanjem laži pozval Slovensko varnostno-obveščevalno agencijo (Sova) k ukrepanju zoper portal necenzurirano.« »Putinova Rusija? Orbanova Madžarska? Erdoganova Turčija? Vučićeva Srbija? Ne, Janševa Slovenija 2022, v kateri takšna usoda čaka vse neposlušne medije,« so še dodali.

»Ali je morda SOVA orodje vrha vlade za pritisk ali celo preiskovanje kakega izmed slovenskih medijev? Po današnjih izjavah Janeza Janše pred preiskovalno komisijo obstaja resen sum. Zato sem kot podpredsednik danes pozval k nujnemu sklicu seje Knovs,« pa je dogajanje pozneje komentiral tudi poslanec LMŠ Rudi Medved