Neprimerno zdravljenje?

Vikica bi morala na delo, čeprav ne more olupiti niti dveh čebul

Mojca Vtič / Štajerski tednik
12. 4. 2022, 17.55
Deli članek:

Viktorija oziroma Vikica z Gorce pri Podlehniku že pol leta živi z bolečinami. Začelo se je oktobra z močnim zobobolom. Zaradi neprimernega zdravljenja, po njeni oceni, se je zdravstveno stanje le še poslabšalo. »Dve čebuli olupim in moram sesti, kako naj s takšnimi bolečinami v nogah osem ur stojim v službi,« je dejala. Toda komisija Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je ocenila, da se lahko vrne na delo.

Štajerski tednik
Viktorija oz. Vikica iz Gorce pri Podlehniku že pol leta živi z bolečinami. Ključen pregled pri nevrokirurgu Viktoriji manjka. A ne po njeni krivdi. Prestavili so ji namreč že tri termine.

Oktobra lani je imela Viktorija močan zobobol. Nekaj dni je poskušala bolečino pregnati s protibolečinskimi tabletami, ker pa niso zadostovale, se je odločila za obisk zobozdravnika. Ta ji je odstranil mostiček. »Gnoj se je kar ulil ven,« se spominja začetka svoje zdravstvene kalvarije.

Le kakšen dan po posegu je sredi noči dvakrat omedlela. »Ob tem sem padla, se udarila v stol. Ko sem zatipala, da imam kri na obrazu, sem poskušala priti do kopalnice, kjer pa sem ponovno omagala. Ko sem prišla k zavesti, sem poklicala sina, ki živi nad mano, da me je pomagal pobrati, nato sva poklicala reševalce.« Z rešilnim avtomobilom so jo prepeljali v ptujsko bolnišnico, kjer so zapisali, da se je pacientka udarila v glavo, saj so bile vidne odrgnine, da toži glede bolečin v zadnjici in da je omedlela najverjetneje zaradi nihanja krvnega tlaka. Pregleda pri nevrologu niso opravili, saj ga ni bilo v stavbi. Nato je bila odpuščena. Ker pa se stanje ni izboljšalo in ker so bile bolečine še vedno prisotne, prav tako gnojni izcedek, je poklicala osebno zdravnico.

Trikrat prestavljen pregled pri nevrokirurgu

Glede na rezultate laboratorija so ugotovili, da ima vnetje, in po 14 dneh od obiska pri zobozdravniku je prejela antibiotik. Nato jo je zdravnica poslala še na slikanje glave in vretenc ter na pregled pri nevrokirurgu. »Na podlagi slik mi je osebna zdravnica povedala, da imam zamaknjeni dve vratni vretenci ter da mi živec pritiska na male možgane in me zato zanaša. Ob tem mi od padca dalje oteka leva noga, ampak še nisem prišla do odgovora, zakaj.« Ključen pregled pri nevrokirurgu namreč Viktoriji manjka. A ne po njeni krivdi. Prvi termin pri nevrokirurgu je imela 4. marca, pa je bil prestavljen, prav tako še dva druga, zadnji termin, ki ga je prejela, je predviden 15. aprila. In ravno v tem prestavljanju prvega pregleda pri nevrokirurgu se skriva srž problema.

Z bolniškega staleža na dopust ...

V tem vmesnem času je Viktoriji potekel bolniški dopust, kajti komisija Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je odločila, da je sposobna za delo, čeprav kot ugotavljajo, zdravljenje še ni zaključeno in čeprav se je osebni zdravnik zavzemal za podaljšanje bolniškega dopusta. »Poklicala sem delovodjo in mu povedala, da takšna ne morem delati, tako da sem vzela dopust. Jokala sem, saj me je strah pred izgubo službe, vendar ne morem v službo z bolečinami v nogi in občasnimi izgubami ravnotežja. Ne vem, kaj naj, vsi so dvignili roke od mojih težav. Nisem sama kriva, da sem zbolela in da ne morem priti do zdravnika,« je skrušena dejala 57-letnica. »Imam luskavico, revmo …, ampak s tem lahko živim, bo že zemlja to ven potegnila, glede poškodbe, ki jo imam, pa me žalosti, da mi nihče ne pomaga.«

Po tednu dni dopusta je Vikica ponovno poklicala osebno zdravnico, ki ji je »odprla« bolniški dopust, zdaj pa upa, da ji bo vendarle uspelo priti na pregled pri nevrokirurgu ter da bo ta ugotovil vzrok njenih bolečin in težav.

ZZZS: Tudi če zdravljenje ni zaključeno, zavarovanec mora na delo

Na ZZZS so pojasnili, da nezaključeno zdravljenje ni razlog, da bi bil zavarovanec ves ta čas v bolniškem staležu. Dodali so, da zmožnost za delo ne pomeni, da bolezni ni, temveč da je komisija na podlagi obstoječe dokumentacije ocenila, da je oseba zmožna opravljati svoje delo. Dejstvo je tudi, da sta imenovani zdravnik oziroma zdravstvena komisija pri odločanju samostojna. Dolžna sta pregledati in proučiti celotno medicinsko dokumentacijo, vključno z mnenjem osebnega zdravnika (in drugih specialistov), nista pa dolžna v celoti slediti njihovim predlogom glede ocene nezmožnosti za delo.

Ob tem nas je zanimalo, ali se v primeru, ko se mnenje komisije ZZZS razlikuje od ocene družinskega zdravnika, odločijo za dodaten zdravstveni pregled zavarovane osebe. Odgovorili so, da se pregled osebe opravi le, če imenovani zdravnik oziroma zdravstvena komisija oceni, da je potreben (npr. če na podlagi medicinske dokumentacije ni mogoče oceniti objektivnega realnega zdravstvenega stanja) ali če pregled zahteva zavarovanec sam.

Glede možnosti pacienta, ki se ne strinja z odločitvijo ZZZS, pa so dejali, da se zavarovanec lahko pritoži na odločitev zdravstvene komisije. Zoper odločitev zdravstvene komisije lahko zavarovanec tudi vloži tožbo na delovno in socialno sodišče (pritožba oz. tožba je takse prosta). Kot je povedala Vikica, se je njena osebna zdravnica odzvala na odločitev ZZZS, a je bila odločitev komisije enaka, o tožbi pa ni razmišljala.

Zbornica in varuhinja brez komentarja ...

Za mnenje o opisanem primeru smo povprašali tudi varuhinjo pacientovih pravic Vlasto Cafnik, ki pa zadeve okrog prenaročanja na nevrokirurgiji ni želela komentirati. Povedala je le, da sta imenovani zdravnik in zdravstvena komisija pri odločanju samostojna. Distancirali so se tudi na zdravniški zbornici in zapisali le: »Gre za odnos med pacientom in zavarovalnico, kjer Zdravniška zbornica Slovenija v postopke ni vključena in jih ne vodi, zato zadeve ne moremo komentirati.« V UKC Maribor pa so povedali, da so čakalne dobe za prvi pregled na oddelku za nevrokirurgijo z napotnico pod zelo hitro od štiri tedne do šest mesecev. Prestavitve terminov ne morejo komentirati, saj zaradi zakona o varovanju osebnih podatkov in pacientovih pravicah podatkov o spremembi termina pregleda za pacientko ne morejo posredovati ...