Zloraba uradnega položaja

Plačilo računa za ministrico Pivčevo izolskemu županu prineslo kazensko ovadbo

R.T.
29. 3. 2022, 18.12
Posodobljeno: 29. 3. 2022, 20.23
Deli članek:

Koprski kriminalisti so na specializirano državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper izolskega župana Danila Markočiča.

Bobo
Aleksandra Pivec še kot kmetijska ministrica in župan Izole Danilo Markočič.

Policijska preiskava je zaključena. Kazenska ovadba je doletela izolskega župana Danila Markočiča, predsednica stranke Naša Slovenija in nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec pa se je »izmazala«. Junija 2020 je občina Izola plačala dve nočitvi za Pivčevo in njena sinova v hotelu Marina.

“Kriminalisti PU Koper so za javnega uslužbenca v konkretni zadevi konec lanskega leta podali kazensko ovadbo. Javni uslužbenec je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic, ker je v maju 2019 in juniju 2020 izrabil svoj uradni položaj ter prestopil meje uradnih pravic,” so pojasnili na Policijski upravi Koper.

“Nisem seznanjen z nobenim predkazenskim postopkom,” se je na klic Primorskih novic odzval Markočič. Poudaril je, da je v zvezi z nočitvami Pivčeve svoje ugotovitve že zapisala protikorupcijska komisija (KPK), ki je ugotovila tudi, da je nekdanja ministrica občini vrnila denar za hotelski račun. KPK je junija lani ugotovila, da takšno ravnanje župana Markočiča predstavlja ravnanje v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe in s tem kršitev integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

S kazensko ovadbo se je torej zaključila kriminalistična preiskava primorskega dela afere Pivec. Pivčeve ni med ovadenimi, a je očitno kriminalistična preiskava pokazala, da plačilo njenega bivanja v Izoli iz občinskega proračuna ni bilo v skladu z zakoni. Kriminalisti niso ugotovili, ali je Pivčeva v zameno za plačani vikendpaket občini obljubila kakršne koli ugodnosti od njene ministrske funkcije ali od vlade na splošno ali da bi bile kakšne ugodnosti že izpeljane.