Dva milijona več

Vlada deli denar svojim podpornikom

Roman Tomac
25. 3. 2022, 15.10
Deli članek:

Borut Rončević bo dobil še več. Za prvi dve leti raziskovalnega inštituta Rudolfovo v Novem mestu je vlada namesto treh milijonov evrov namenila kar 5,2 milijona.

STA
Borut Rončević

Do volitev je le še en mesec, zato vlada hiti z ustanavljanjem različnih institucij in deljenjem finančnih bonbončkov ljudem blizu SDS.

Čeprav so na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Simona Kustec, že februarja pripravili gradivo, ki je bilo podlaga za ustanovitev javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo – Znanstveno in tehnološko središče v Novem mestu, do danes do potrditve na vladi ni prišlo. So pa nedavno na dopisni seji potrdili novo, nekoliko popravljeno gradivo.

Inštitutu, katerega idejni vodja je Borut Rončević, direktor direktorata za visoko šolstvo v času druge Janševe vlade, letošnji prejemnik koncesije za študij medijev in novinarstva na Fakulteti za medije, ki jo vodi, ter predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija, bo vlada ob zagonu namenila še več denarja, kot je bilo predvideno. In sicer za prvo leto namesto 1,75 milijona evrov kar 2,6 milijona, v dveh letih skupno 5,2 milijona evrov.

V obrazložitvi predloga je bilo zapisano, da vlada predlaga ustanovitev Rudolfovega s ciljem podpreti »tehnološki razvoj in inovativnost jugovzhodne Slovenije in kohezijske regije Vzhodna Slovenija, s tem pa tudi celotne Slovenije«. Da se inštitut snuje v Novem mestu pod njegovim pokroviteljstvom, je za Večer na začetku februarja potrdil tudi Rončević, ko je na vprašanje o novem raziskovalnem inštitutu odgovoril, da je vse odvisno od države, s katero kot pobudniki na to temo redno komunicirajo.

Ustanavljanje inštituta je del načrta ustanavljanja novih raziskovalnih inštitutov, priklopljenih na državne jasli. Center za uporabno umetno inteligenco, ki naj bi pomagal gospodarskim panogam in z zagotavljanjem inovativnega okolja zadržal domače strokovnjake, je vladi v ustanovitev predlagal tudi Strateški svet za digitalizacijo, ki ga vodi minister NSi Mark Boris Andrijanič.