Opozarjajo na kršenje volilne pravice

V Inštitutu 8. marec završalo. Pri DVK potrdili predvolilni zaplet, šlo naj bi za "sistemski izpad" in "izjemno situacijo"

S.R./STA
25. 3. 2022, 12.50
Posodobljeno: 25. 3. 2022, 12.50
Deli članek:

V Inštitutu 8. marec so na današnji novinarski konferenci opozorili, da je bila včeraj prijava na glasovanje iz tujine onemogočena že pol ure pred iztekom roka, kar so označili za kršenja volilne pravice.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Spomnimo, včeraj je za tiste volivce, ki bodo na dan državnozborskih volitev začasno v tujini, potekel še zadnji rok, da Državno volilno komisijo (DVK) obvestijo, da želijo glasovati po pošti ali na enem od diplomatsko-konzularnih predstavništev. Rok se je iztekel ob polnoči, a se je kot kaže zataknilo že pred tem, saj vloge ni bilo mogoče oddati že pred iztekom roka.

"Državna volilna komisija ponovno onemogoča izvajanje demokratične volilne pravice!" so se razburili v inštitutu, kjer so navedli, da jih je na nedelovanje obrazca opozorilo več ljudi. Posledično se je po njihovih besedah pred iztekom roka na glasovanje poskušala prijaviti tudi direktorica inštituta Nika Kovač, ki je s tem potrdila, da spletišče dejansko ni delovalo ustrezno.

Na dogajanje so se odzvali tudi pri DVK, kjer so prst krivde usmerili v ministrstvo za javno upravo pod vodstvom Boštjana Koritnika. "Za (ne)delovanje eUprave je pristojno ministrstvo za javno upravo. Zadevo preverjamo pri njih in čakamo odgovor. DVK ničesar ne onemogoča," so zapisali. Pozneje so potrdili, da je prišlo do težav, in se volivkam in volivcem upravičili. Zagotovili so, da bodo vloge, "ki so prispele 24. marca med 23. in 24. uro, upoštevane kot pravočasne." Kot so dodali, je po pojasnilih tehničnih skrbnikov prišlo do "sistemskega izpada zaradi napačne nastavitve časovnega okna v računalniškem programu." Šlo naj bi za "izjemno situacijo, ki se je zgodila zaradi obdobja pred menjavo ure."

Poziv, naj se glasovanje omogoči vsem državljanom

Na inštitutu so se sicer danes odzvali tudi na odločitev DVK, da bodo volivci v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom lahko glasovali na domu, vendar bodo morali vlogo oddati do 20. aprila. DVK so pozvali, da glasovanje omogoči vsem državljanom, tudi tistim, ki jim bodo koronavirusno okužbo potrdili po 20. aprilu.

Državna volilna komisija je namreč na četrtkovi seji sprejela odločitev, da bodo volivke in volivci, ki bodo na dan državnozborskih volitev v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, imeli poleg glasovanja po pošti tudi možnost glasovanja na domu. V tem primeru bodo morali vlogo za glasovanje na domu okrajni volilni komisiji oddati najpozneje 20. aprila do 24. ure.

Na inštitutu so izrazili skrb, da nekateri volivci ne bodo mogli oddati svojega glasu. Poraja se jim vprašanje, kaj to pomeni za vse, ki jim bodo okužbo potrdili po 20. aprilu. "Kot to razumemo mi, ti volivci pravzaprav ne bodo mogli oddati svojega glasu," je na novinarski konferenci dejala Kristina Krajnc z inštituta.

Pri tem so izpostavili še prakso iz tujine in poudarili, da je več evropskih držav volivcem v primeru okužbe s covidom-19 vseeno omogočilo sodelovanje na volitvah.