Fantastično

Poezija v Oberhofu, trojno slavje slovenskih skakalk!

S.R./STA
13. 3. 2022, 15.49
Posodobljeno: 13. 3. 2022, 16.32
Deli članek:

Slovenske skakalke so na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v nemškem Oberhofu pobrale vse tri kolajne. Z zlato kolajno se je okitila Urša Bogataj, druga in tretja sta bili Nika Križnar in Ema Klinec.

STA
Urša Bogataj

Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar je bila vodilna po prvi seriji. Na drugem in tretjem mestu sta ji sledili reprezentančni kolegici Urša Bogataj in Špela Rogelj. Zmagovalka svetovnega pokala v minuli sezoni Križnarjeva je skočila 97,5 m z dveh mest nižjega naleta in ima majhno prednost pred dvakratno olimpijsko prvakinjo Bogatajevo. Slednja je skočila dva metra manj. Na zadnji tekmi v svoji karieri je po prvi seriji v odličnem položaju za stopničke tudi Rogljeva. S 100 m dolgim skokom je z višjega naleta dosegla daljavo prve serije in ima 2,7 točke prednosti pred četrtouvrščeno Marito Kramer. Avstrijka si je že v soboto matematično zagotovila veliki kristalni globus kot zmagovalka svetovnega pokala.

Na petem mestu je po prvi seriji Ema Klinec, ki je skočila 91,5 m. Med deseterico je na osmem mestu še Nika Prevc, ki je pristala pri 90,5 m. V drugi seriji bo z 12. mesta napadla še Jerneja Brecl.

Sijajne tudi v drugi seriji

Tudi druga serija se je razpletla po željah Slovenk in slovenske javnosti, čeprav so se karte nekoliko pomešale. Zlato je na koncu osvojila Bogatajeva, Križnarjeva je bila srebrna, bron pa je odšel v roke Klinčeve. Na zadnji tekmi v karieri je imela lepo priložnost za šeste stopničke Špela Rogelj, a je v finalu skočila nekoliko slabše, izgubila tri mesta ter vseeno končala na visokem šestem mestu.

V finalu je nekaj mest izgubila mladinska svetovna prvakinja Nika Prevc. Končala je na 12. mestu. Še precej bolj je po razpredelnici padla Jerneja Brecl, ki je izgubila 12 mest in zadnjo tekmo sezone sklenila na 24. mestu.

V skupnem seštevku je slavila danes četrtouvrščena Avstrijka Marita Kramer, ki je v sezoni po 19 posamičnih tekmah zbrala 1316 točk. Drugo mesto je v razvrstitvi pripadlo Križnarjevi, najboljši skakalki minule sezone. Zbrala je 1191 točk in prehitela tretjeuvrščeno Bogatajevo.

Med deseterico je končala tudi Ema Klinec, ki je bila sedma s 680 osvojenimi točkami. Kar nekaj tekem pa je izpustila zaradi okužbe z novim koronavirusom. Ta ji je vzel tudi nastop na norveški turneji raw air, ki jo je dobila Križnarjeva. Je pa slovenska reprezentanca na koncu zanesljivo slavila v pokalu narodov, kar se je zgodilo prvič v zgodovini svetovnega pokala. Nasploh so bile slovenske skakalke od olimpijskih iger, kjer so pobrale dve zlati in eno bronasto kolajno, zelo prepričljive. Na zadnjih enajstih tekmah so Zupančičeve varovanke štirikrat slavile, sedemkrat zasedle drugo ter štirikrat tretje mesto.